obrana sa slobode / Optuženi za ratni zločin pušten iz zatvora za milijun kuna: 'Tukli su nas kolcima, pendrecima, stavljali ručne bombe u usta'

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Na slobodu iz istražnog zatvora za milijun kuna jamčevine je pušten Veljko Stjepanović, optužen za ratni zločin nad zarobljenicima na području Đulovca gdje je bio zapovjednik Stanice milicije Bijela

20.3.2017.
8:48
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Na slobodu iz istražnog zatvora za milijun kuna jamčevine je pušten Veljko Stjepanović, optužen za ratni zločin nad zarobljenicima na području Đulovca gdje je bio zapovjednik Stanice milicije Bijela, javlja Net.hr.

Kako stoji u optužnici, navedeni zločini događali su se od kraja kolovoza do kraja prosinca 1991. godine kada su njegovi podređeni uhićivali civile na području tadašnjeg Miokovićeva, danas Đulovca. Dio tih optužbi izdvojen je iz veće optužnice protiv 35 okrivljenika koje se povezuje s ubojstvima i nestankon 40 osoba s tog područja krajem 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim milicije civile su privodili i pripadnici teritorijalne obrane, te ih svakodnevno mučili.
Stjepanović je, kao zapovjednik stanice, imao mogućnost izdati zapovijed da se uhićeni civili puste na slobodu, no to nije učinio.

U lokalnom je zatvoru i zlostavljani Boško Budimlija kojeg su vezali za štand za vezanje stoke, tukli ga telefonskom žicom, pendrecima, kolcima te gumenim crijevima. Vodili su ga do breze gdje je trebao biti strijeljan, a u jednom su mu trenutku bili stavili i ručnu bombu u usta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepanović je bio jedan od njegovih zlostavljača, tukao ga je pendrekom, a jednom mu je i dao do znanja da ga planiraju "zaklati". 

Tamo je mučen i Josip Kolaček kojem su osim udaraca po tijelu optuženi zapovjednik milicije i njegovi podređeni probušili uši. Ivanu Geleru su klještima čupali zube, gazili su po njemu i rezali ga nožem po rukama, Jovana Cvikića zarezali su bajunetom po vratu i bradi, Antu Tutića, Johana Kolara i Kristijana Martela tjerali su da pjevaju srpsku himnu, a kada ju nisu dobro otpjevali ponovno su ih tukli, piše Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepanović negira krivnju za ratni zločin.

"Nisam se priključivao postrojbama što ih je formiralo srpsko stanovništvo, niti sam na bilo koji način sudjelovao u pobuni protiv Hrvatske. Nikada nisam vidio odluku kojom me se postavlja za komandira Stanice milicije Bijela", izjavio je Stjepanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Stjepanović je uhićen prošle godine u Nizozemskoj po uhidbenom nalogu što ga je izdala Hrvatska. Ondje je godinama živio sa suprugom i djecom, a sad će se braniti sa slobode. Tijekom suđenja očekuje se ispitivanje svjedoka koji su ga vidjeli u Đulovcu i koji tvrde kako je mogao spriječiti njihova mučenja.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo