HOLY NAPUSTILA KORMILO / ORaH je danas mogao biti Most, a mi smo istražili zašto je tako brzo uvenuo

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Mirela Holy više nije predsjednica ORaH-a. Podnijela je ostavku, zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima, na kojima ORaH nije osvojio niti jedno zastupničko mjesto. Holy je istaknula kako njezina ostavka nije napuštanje broda koji tone, već čin političke odgovornosti pa ORaH-u sada predstoje unutarstranački izbori

9.12.2015.
22:24
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Originalna u svakom smislu. Na monotonu političku scenu Mirela Holy unijela je živost - drukčije se oblačila i šminkala, otvoreno je govorila o marihuani, kampanju financirala prodajom vlastitog parfema.

I lijevima i desnima se počela sviđati kada je izletjela iz Vlade. U javnost je procurio njezin mail u kojem Upravu HŽ-a moli da tajnicu spasi od otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
napustila orah /

Zbog neispunjavanja planiranog rezultata na izborima Holy podnijela formalnu ostavku

Image
napustila orah /

Zbog neispunjavanja planiranog rezultata na izborima Holy podnijela formalnu ostavku

Brzo je postalo jasno da njezina ostavka ima puno manje veze sa spornim e-mailom, a puno više s njezinim stavovima, objašnjava Aleksandra Kolarić koju je u SDP-u zadesila slična sudbina.

"Holy je morala otići jer je to odlučio Zoran Milanović. Zašto? Jer nije odgovarala Zoranu Milanoviću. To veze nije imalo s njegovom principijelnošću i visokim standardima", kaže Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Holy je to koristilo - osnovala je ORaH, koji je na izborima za europarlament osvojio jednog od 11 zastupnika.

Krajem te, 2014. godine po istraživanjima - Orah je, nevjerojatno, bio treća politička snaga u zemlji. SDP im je, pričala je Holy, već nudio osam mandata - ali oni su bili sigurni u sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Orah izlazi samostalno, to smo davno odlučili, i ne planiramo postizbornu suradnju ni sa kim", govorila je Holy u rujnu prošle godine.

I onda su krenule greške. Analitičari misle da joj naštetilo što je podršku na predsjedničkim izborima dala Ivi Josipoviću. Da je ORaH trebao imati svog kandidata mislila je i Andrea Feldman, koja je zato istupila iz stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postojali su i drugi razlozi, koji su imali veze uz načine na koji je upravljala strankom, nedostatak stranačke demokracije, nije bila otvorena rasprava o idelogiji - tada mi se činilo da to je potvrdio i ovaj loš rezultat da je Mirela odvukla stranku u radikalno lijevu poziciju", objašnjava bivša članica predsjedništva ORAH-a.

I onda je stigao izborni fijasko - od treće opcije do niti jednog jedinog saborskog zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je Hrvatska za razliku od većine europskih zemalja - ostala bez parlamentarne zelene stranke.

Vjerovali ili ne drvo oraha po slavenskoj mitologiji uzrokuje nesreću - jer mu u krošnjama žive ni više ni manje nego zli demoni - a korijen mu je toliko jak da uništava sve oko sebe. možda je Mirela Holy samo trebala odabrati drugo ime stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovor Mirele Holy sa Zoranom Šprajcom pogledajte u prilogu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo