porezna rasterećenja i subvencije države / ORaH-ov plan za zadržavanje mladih u Hrvatskoj: povećanje minimalne plaće i kamata na kredit za stan do dva posto

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ORaH smatra kako se mlade ljude može zadržati u zemlji uvođenjem poreznih rasterećenja rada, smanjenjem poreza na dohodak, potom oporezivanjem imovine i kapitala te izjednačavanjem minimalne plaće s potrošačkom košaricom na razini od 3.500 kuna

30.9.2015.
17:18
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ORaH je konferenciji za medije u Rijeci u srijedu iznio niz mjera za zaustavljanje iseljavanja mladih ljudi te depopulaciju, uz tvrdnju da je ključna obveza države stvoriti takvu zakonsku klimu koja će omogućiti ljudima da s minimalnom plaćom podmiruju troškove potrošačke košarice.

Članica predsjedništva ORaH-a Ana Bobinac istaknula je da se to može postići poreznim rasterećenjem rada, smanjenjem poreza na dohodak, potom oporezivanjem imovine i kapitala te izjednačavanjem minimalne plaće s potrošačkom košaricom na razini od 3.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član predsjedništva te stranke Alen Protić rekao je da bi se mladim ljudima omogućilo jednostavnije rješavanje stambenoga pitanja tako da se mladim bračnim ili izvanbračnim parovima omogući kredit za prvu nekretninu s kamatom do dva posto.

"Država i banke trebali bi subvencionirati nižu kamatu, a država bi taj rashod nadoknadila uvođenjem poreza na neiskorištenu zemlju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protić smatra da bi naknada za porodiljni dopust trebala biti u razini prosjeka plaće u svih 12 mjeseci, a zakonom ili pravilnikom bi se morala regulirati ista visina naknade za svako rođeno dijete u cijeloj zemlji od 5000 kuna.

Stajalište ORaH-a je da bi se uvjeti za mlade parove s djecom poboljšali kad bi se olakšali upisi u vrtiće i jaslice, povećali njihovi kapaciteti, te kad bi se dijela poreza oslobodile tvrtke i ustanove koje žele donirati robe ili usluge jaslicima, vrtićima i školama te javnim medicinskim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo