za potpunu legalizaciju / ORaH predstavio plan korištenja potencijala konoplje: 'Vrijeme je da se ta biljka iz progona vrati kući'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ORaH-ova stručnjakinja za konoplju Marina Zubak istaknula je važnost informiranja i educiranja javnosti o svim aspektima konoplje, važnost liberalizacije i legalizacije te regulacije uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje

30.9.2015.
14:23
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ORaH je u srijedu predstavio plan korištenja gospodarskih potencijala konoplje, tj. plan medicinskog i industrijskog razvoja uzgoja konoplje s ciljem ostvarenja ekonomskog rasta i razvoja Hrvatske. 

Image
demistifikacija konoplje /

Stručnjaci tvrde: konoplja je zdrava, a ima je i u majčinu mlijeku!

Image
demistifikacija konoplje /

Stručnjaci tvrde: konoplja je zdrava, a ima je i u majčinu mlijeku!

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy kazala je kako se ta stranka, koja je od samog početka bila za potpunu legalizaciju i liberalizaciju konoplje, zalaže da se poslije 80 godina progona ta biljka iz ilegale - "vrati kući".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojat ćemo da se do 2025. poveća površina uzgoja konoplje sa sadašnjih 1.700 hektara na prijeratnih 15.000, te ponovno pozicionirati RH kao državu predvodnicu na europskom tržištu", rekla je Holy na konferenciji za medije.

Predloženi okvir zdravstvenog sustava omogućit će samo djelomično korištenje mogućnosti koje medicinska konoplja pruža, te ORaH smatra da konoplju za upotrebu u medicini treba i može financirati HZZO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj ORaH-ovog programa je ostvariti ekonomski rast baziran na gospodarskom korištenju - uzgoju i preradi konoplje, što bi moglo pokrenuti nagli gospodarski rast poljoprivrede, prehrambene industrije, kozmetičke, tekstilne, papirne, kemijske, građevinske, farmaceutske i energetike. Država bi od poreza na dobit mogla 50 posto ulagati u industriju prerade, 20 u istraživanja svih aspekata konoplje, 20 za školstvo i sl., te 10 posto za prevenciju svih ovisnosti.

"Rast u turizmu bio bi neizbježan, a sezona bi se produžila na 12 mjeseci. Primjerice Amsterdam je u 2012. od turizma zaradio 4,5 milijarde dolara, a od prodaje marihuane i hašiša 2,5 milijarde", stajalište je ORaH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ORaH-ova stručnjakinja za konoplju Marina Zubak istaknula je važnost informiranja i educiranja javnosti o svim aspektima konoplje, važnost liberalizacije i legalizacije te regulacije uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje. Hrvatska se na svjetskom tržištu, po njenom mišljenju, mora pozicionirati u organskoj proizvodnji konoplje i njenih proizvoda, čime bi stvorila brend postavljanjem standarda kontrole kvalitete proizvoda od konoplje.

ORaH predlaže regulaciju zakona kojim bi punoljetna osoba mogla uzgajati 10 biljaka u cvjetanju, baviti se komercijalnim aktivnostima u pogledu uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zalaže se i za osnivanje regulatornog tijela "Agencije za konoplju" s ovlastima regulacije tržišta, predlaganja podzakonskih akata te uređivanja svih aspekata uzgoja, prometa i prerade svih sorti konoplje, a koja bi za svoj rad bila odgovarna Vladi, Saboru i javnosti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo