Veličanstvena ptica / Orao štekavac udario u drvo brzinom od 70 km na sat i slomio kljun. Terapija mu je kila puretine dnevno

Image
Foto: RTL.hr

Prekrasni orao, kao ni ostale životinje, ne znaju za krizu

9.4.2020.
21:48
RTL.hr
VOYO logo

Nesvakidašnji pacijent doletio je u osječku veterinarsku stanicu. Pomoć je potražio pripadnik ugrožene vrste na vrhu prehrambenog lanca, veličanstveni orao štekavac. Pronašli su ga rendžeri u Kopačkom ritu.

U slobodnom lovu za hranom, nad prekrasnim Kopačkim ritom, punom brzinom od 70 kilometara na sat Orao štekavac udario je u drvo. Ranjenog, rendžeri Rita su ga odvezli k veterinaru kojega u Osijeku zovu Dr. Doolittle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veličanstvena ptica prvo je dobila infuziju. No to nije bilo lako.

"Moramo poštivati prirodu jer ona ima svoje zakonitosti. To je divlji grabljivac. Koji ima izuzetne moći. On u prirodi može dići životinju i do 70-ak kila, a što bi joj bilo tek jedna ljudska ruka", poručio je Goran Spasovski, veterinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slomljeni kljun je bilo lako dijagnosticirati, ali ostalo je morala dokazati rentgenska snimka.

"Na toj dijagnostici se pokazalo da ima slomljenu korakoidalnu kost", rekla je Vesna Vincenc, veterinarka zoološkog vrta u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekrasni orao, kao ni ostale životinje, ne znaju za krizu.

"Priroda ne pita i ovaj orao nije mogao birati da li, prije COVID-a ili nakon COVID-a će slomiti ključnu kost", izjavio je Spasovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mi, dok ne provjerimo nalaz krvi, ne znamo je li ona ili on.

"Nije to kao kod ljudi, obučemo bikini i sve ćemo vidjeti da li je muško ili žensko. Ipak je to ptica i puno je kompleksnije vidjeti da li je muško ili žensko", pojasnio je Spasovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši veterinari hrane orla kilogramom puretine dnevno pa mu je bolje, a savjetuju se i s vrhunskim europskim stručnjacima. Neki preporučuju operaciju kada skupi snage, a neki, iako ptici s rasponom krila od dva i pol metra, preporučuju nešto kao kućnu samoizolaciju.

"On bi trebao dva do tri puta tjedno ići na fizikalnu terapiju gdje bi mu se ta krila raširivala i samim tim održala funkciija ligamenata da se oni ne skrate dok je na oporavku", rekla je Vincenc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No doma je orlu Kopački rit. A oni koji brinu govore, veličanstvena će ptica ozdraviti i vratiti se upravo tamo.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo