Sanja Mađarsku do mora / Orban uživa na Jadranu koji sanja u sklopu 'velike Mađarske', ali... pokvario mu se gumenjak kod Visa!

Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

'Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku', izgovorio je u svibnju, misleći na dio hrvatskog Jadrana. 2020. je Mađare nagovarao da ne idu na Jadran

7.8.2022.
18:58
Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Samo koji dan nakon što je pred američkim konzervativcima okupljenima na Konferenciji konzervativne političke akcije izjavio: "Mađari su odlučili da mi ne trebamo više rodova, nego da trebamo više rendžera… Manje transvestita, a više Chucka Norrisa!", predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban provodi se na Jadranu.

Prije dvije godine u srpnju Orban je zbog pandemije COVID-a 19 svojim građanima predstavio svoj slogan: "Više Balatona, manje Jadrana!", kako bi ih odgovorio od ljetovanja u Hrvatskoj. Mađari ga nisu tada poslušali kao, po tom pitanju, nikada prije niti ikada poslije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Obožavatelj /

Orban pred američkim konzervativcima: 'Trebamo manje transvestita, više Chucka Norrisa!'

Image
Obožavatelj /

Orban pred američkim konzervativcima: 'Trebamo manje transvestita, više Chucka Norrisa!'

Doduše, njegovog ministra vanjskih poslova Petera Szijjárta istraživački portal Atlatszo još tog istog ljeta, 2020., uhvatio je kako krši Orbanov poziv, snimljen je na krstarenju Jadranom na jahti.

Pandemija još traje, dapače, u Hrvatskoj je ovo ljeto epidemiološko kudikamo gore nego ijedno od prethodnih, ali ovog ljeta i Orban se ukazao na Jadranu. Bio je on na Jadranu i 2020., ali prije nego što je sunarodnjake pozvao neka te godine ljetuju na Balatonu umjesto na Jadranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Orban u Dalmaciji uživa u gostoprimstvu, kao što se može vidjeti iz objave bračke Konobe Gajeta na Instagramu, a Slobodna Dalmacija prenijela riječi svog bivšeg suradnika Borisa Vrkića da je Orban imao nekih manjih problema na Visu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viktor Orban inače godinama ne skriva koliko obožava Jadran. Toliko da se u niz navrata razbacivao izjavama koje su čiste pretenzije na teritorij Republike Hrvatske.

"Oni koji imaju more i luke, mogu donijeti naftu na tankerima. Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku", izgovorio je to u svibnju u kontekstu fosilne energetske krize u Europskoj uniji zbog sankcija Rusiji koja je do tada već dva i pol mjeseca rušila i ubijala po Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili ono iz 2019. kada je Mađarska slavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

Iredentističku tezu o "otetih dvije trećine teritorija" u što spada i najveći dio Hrvatske, na društvenim mrežama podijelio je tada i Orban, koji nikada nije skrivao da ne može prežaliti teritorijalni gubitak Mađarske, premda je imao više od sto godina za preboljeti to preslagivanje teritorija kao posljedicu Prvog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dio Hrvatske koji je, ako pitate Orbana, Mađarska tada "izgubila", spada i dio Jadrana od Rijeke do malo prije Starigrada pod Velebitom.

Republika Hrvatska u pravilu se pretvarala da ne primjećuje Orbanove nostalgične poruke za "Mađarskom do mora" koje više nema već 102 godine. 2019. održao je sastanak predsjedništva svoje stranke Fidesz ispred velikog panoa s kartom "velike Mađarske", one kakva je postojala prije 1920.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijesnom kartografijom razbacivao se i nekoliko godina ranije, pred Europskom komisijom. Ali, u svibnju Vlada Republike Hrvatske više nije mogla ignorirati, pa je ministarstvo vanjskih poslova objavilo da "osuđuje teritorijalne pretenzije".

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo