POPIS ZADATAKA / Oreščanin: 'Vlada ima pravo na 100 dana, ali konkretne reforme nisu na vidiku'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatska se ne može beskonačno zaduživati i morat će se raditi i rezovi u javnoj potrošnji

9.8.2020.
23:18
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

''Sa završetkom turističke sezone i dolaskom jeseni i zime, možemo očekivati porast nezaposlenosti. Neki broj od 250.000 do 300.000 nezaposlenih na HZZ-u je realno očekivati, sve iznad toga bi značilo vrlo veliku krizu. Naravno, tu je i aspekt manjih priljeva državnog proračuna od PDV-a i drugih poreza. Hrvatska se ne može beskonačno zaduživati i morat će se raditi i rezovi u javnoj potrošnji'', smatra Dražen Oreščanin, predsjednik Uprave tvrtke "Poslovna inteligencija", vodeće tvrtke za implementaciju analitičkih sustava i strateški ICT konzalting u jugoistočnoj Europi, te izvršni direktor udruge Glas poduzetnika (UGP).

Image
Što kažu sindikati i poslodavci /

Može li izlaz iz koronakrize unaprijediti naše živote? 'Ne možemo si priuštiti isključivanje radnika iz upravljanja oporavkom'

Image
Što kažu sindikati i poslodavci /

Može li izlaz iz koronakrize unaprijediti naše živote? 'Ne možemo si priuštiti isključivanje radnika iz upravljanja oporavkom'

UGP je nezadovoljan odjekom u redovima vlasti koja trebala ostvariti reforme: ''Osim što je Vlada popustila pod našim pritiskom još u travnju i donijela vatrogasne mjere otpisa poreza i doprinosa za spašavanje radnih mjesta, ne vidimo nikakve konkretne korake koji su napravljeni od strane prošle ili sadašnje Vlade koji bi vodili prema suštinskim reformama''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo u našem zahtjevu političkim strankama prije izbora imali šest točaka – poreznu reformu, ukidanje parafiskalnih nameta, smanjenje rashodovne strane proračuna i deuhljebizaciju, reformu pravosuđa, digitalizaciju i transparentnost javne uprave i reformu državnog inspektorata. Sve te stvari bi nova Vlada trebala realizirati čim prije. Za sada je najavljeno smanjenje stopa poreza na dohodak od sljedeće godine i ukidanje nekakvih dogradonačelničkih pozicija, uglavnom kozmetika, ali ništa suštinski. Najbitniji rezultat mora biti promjena mentaliteta i smanjenje korupcije, birokracije i uhljebizma, koji vladaju Hrvatskom zadnjih desetljeća. ​Kao i svaka Vlada, imaju pravo na 100 dana da se poslože, pa ćemo onda suditi, ali za sada konkretne reforme nisu još ni na vidiku'', pobrojao je Oreščanin u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

''Mi se zalažemo za porezni model u kojem se iz četiri glavna poreza (na dodanu vrijednost, na dohodak, na dobit i na imovinu) financiraju potrebe javnog sektora. U Hrvatskoj imamo slučaj da uz ta četiri poreza imamo više od 500 raznih drugih parafiskalnih nameta kojima se financiraju razni parafiskalni nametnici u šumama, vodama, komorama, zajednicama … Naravno da te sve namete treba ukinuti, ali to su mjesta gdje političke stranke uhljebljuju svoje glasače i pouzdane kadrove i nije realno očekivati da će rezati granu na kojoj sjede. Ministar Horvat nam je prije nekoliko mjeseci na sastanku rekao da će u ovom mandatu članstvo u HGK postati dobrovoljno. Bio bi veliki pomak u mentalitetu hrvatskih političkih struktura kada bi članstvo u HGK, HOK i HTZ postalo dobrovoljno, ali moram priznati da sam skeptičan i prema tome'', kazao je Oreščanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da Hrvatska za korištenje europskih sredstava nije spremna i da nas očekuje puno problema u realizaciji: ''U Hrvatskoj ne postoji društvena solidarnosti i zajedništvo kakvo postoji u zrelim demokracijama, mi smo nacija koja se drži zajedno jedinu u ratu i u sportu. Izvan takvih situacija, većina Hrvata će gledati kako da izvuče maksimalnu korist za sebe i svoju povezanu interesnu skupinu, bez obzira na to što je stvarni interes društva''.

''Hrvatska 2.0 nije projekt koji se može dogoditi sam od sebe, to je program koji će trajati godinama, a možda i desetljećima, koji zahtjeva suštinsku promjenu mentaliteta i sustava, koji počinje odgojem i obrazovanjem i stvaranjem novih generacija s novim sustavom vrijednosti. Mislim da smo sada u točki kada smo spremni za početak promjena i da je ova kriza ustvari katalizator koji je to omogućio'', nada se Oreščanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo