TURSKA KAO KLJUČ STABILNOSTI / Orešković nakon povratka iz Berlina: 'Situacija oko hrvatske granice je stabilna'

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Sastanak je imao četiri teme, a glavna je bila o migraciji i izbjeglicama u okviru kojeg se razgovaralo o sporazumu Europske unije i Turske

27.8.2016.
19:13
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Rizik od ponovnog otvaranja balkanske migrantske rute uvijek postoji, ali nema razloga za zabrinutost jer je situacija oko hrvatske granice stabilna, rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković u subotu po povratku sa sastanka s čelnicima Njemačke, Slovenije, Austrije i Bugarske kod Berlina, dodavši kako je svima u interesu da se provede ključni sporazum s Turskom o izbjeglicama.

"Uvijek postoji rizik od otvaranja balkanske rute, no nema razloga za zabrinutost jer je situacija oko hrvatske granice stabilna", istaknuo je premijer na konferenciji za medije u zagrebačkoj zračnoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je imao četiri teme, a glavna je bila o migraciji i izbjeglicama u okviru kojeg se razgovaralo o sporazumu Europske unije i Turske "kao ključu stabilnosti čija je provedba svima u interesu", kazao je Orešković.

"Imali smo jedan vrlo uspješan neformalan sastanak, a prije njega sam imao priliku u četiri oka razgovarati s austrijskim kancelarom Christianom Kernom s kojim sam razmijenio mišljenja o regiji", rekao je Orešković o konzultacijama na kojima su, uz njih, sudjelovali i njemačka kancelarka Angela Merkel,  slovenski premijer Miro Cerar, te bugarski premijer Bojko Borisov

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga tema sastanka bila je digitalizacija, odnosno strateška inicijativa za Europu, te načini ujedinjenja državnih mreža, kazao je Orešković. 

Razgovaralo se i o ekonomiji i tu svaka država ima drugačiju situaciju, rekao je on dodavši kako želi iskoristiti priliku da kaže "da je Hrvatska krenula te da su svi indikatori pozitivni". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BDP raste, deficit, dug i nezaposlenost padaju, što je vrlo pozitivno", rekao je hrvatski premijer. 

Posljednja tema neformalnog sastanka bila je unutarnja i vanjska sigurnost, te načini suradnje za sprječavanje terorizma, istaknuo je Orešković, te najavio još jedan neformalan sastanak uoči summita EU-a u Bratislavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je svima jasno da su ove današnje diskusije bile neformalne. Stajališta i pozicije oko toga nisu nove, a ako i budu, onda ću se konzultirati s predsjednicom i svima onima koji trebaju znati stajališta Hrvatske", rekao je Orešković o kritikama zbog nedostatka konzultacija uoči susreta u Berlinu te je najavio i susret s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović idućeg tjedna na kojoj će je izvijestiti o temama današnjeg razgovora. 

"Ukoliko bude novih bitnih tema, neću ja sam odlučivati o hrvatskoj poziciji, nego ću se konzultirati s predsjednicom, s Vijećem za nacionalnu sigurnost, te s ministrima", zaključio je hrvatski premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo