PREMIJER PRESRETAN ZBOG BDP-a / Orešković ne gubi nadu: 'Kad se vratim iz Pariza ćemo svi skupa sjesti, popiti kavicu i popričati'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ja sam uvijek uvjeren da će razum pobijediti i da ćemo donijeti najpametnije odluke', poručio je iz Pariza premijer Tihomir Orešković

31.5.2016.
12:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik vlade Tihomir Orešković u utorak je sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca i razgovarao s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom. Na kraju svog prvog posjeta Parizu, premijer Orešković se susreo i s predstavnicima francuskih tvrtki.

Nakon toga je odgovarao na pitanja novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ste zadovoljni sastankom i što je konkretno, ako išta, dogovoreno?

"Evo, ja sam vrlo zadovoljan ovim sastankom, tu je bilo nekoliko firmi, najjačih firmi, čak bih rekao iz Francuske. Njihova delegacija dolazi u listopadu u Zagreb, tako da ova priča nije gotova. Ovaj sastanak je bio vrlo pozitivan, danas sam čuo ove firme, Lactalis i druge koje već i danas investiraju u Hrvatskoj, imaju interes povećati izvoz. Tu je bilo nekoliko tema, interes je, kao što sam jučer rekao, u infrastrukturi, pa energetika, poljoprivreda, a interes je također i u bankarstvu. Tu smo spomenuli i naš dug i na koji način mogu pomoći na tu temu. Autocestu su također spomenuli, tako da ima nekoliko stvari, ja sam uvjeren da, kada se opet nađemo u listopadu, da ćemo vidjeti i dodatni interes od drugih jer atmosfera je takva. Moja misija je bila da pošaljem pozitivne poruke da je Hrvatska otvorena. Opet sam spomenuo rast BDP-a, da ćemo smanjiti dug i deficit, i ove naše reforme koje su vrlo pozitivno primili. Sve u svemu, ja bih rekao da je to bio vrlo uspješan sastanak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izašao je podatak da je BDP rastao 2,7 posto u prvom tromjesečju, komentar?

"Ja sam presretan. Ja već dosta dugo komentiram da sam uvjeren, da sam optimist i vidimo da naš izvoz raste, i da se klima mijenja. Ako vidite što se događa kod naših susjeda, sve je to jedan vrlo pozitivan indikator, i odmah znamo da, ako će BDP rast 2,7 posto, to odmah ima pozitivne efekte na dug i na deficit. To će samo još ojačati naše financijske i makroekonomske indikatore, što će na kraju biti vrlo pozitivno za Hrvatsku, a s tim se isto šalje poruka investitorima da je Hrvatska krenula. Ja sam i danas iskoristio priliku i spomenuo da je naš plan da će BDP rasti 2 posto. MMF je rekao 1,8 posto, EK 1,9, a evo raslo je već 2,7. A još moramo aktivirati ove europske fondove, Pelješki most i druge investicije. Zato sam tu bio danas da možemo stimulirati, jer se treba stvarati pozitivna klima, to se neće samo tako stvoriti. Bitno je da samo i ministri i ja vani, na terenu, da čujemo investitore, da pošaljemo poruke. I ovi invrstitori danas, ja sam siguran, će početi pričati da je Hrvatska otvorena, mijenja se, spremni smo provesti reforme, nije lako nekada provesti te reforme, ali sve to na kraju će rezonirati u pozitivne rezultate. Što sam prvoga dana rekao, ja ću se fokusirati samo na rezultate. Ovo je nešto vrlo pozitivno, treba malo stati i reći, e super, znaš šta, imamo naše izazove, ali ovo je nešto pozitivno i idemo naprijed".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička situacija u Hrvatskoj je nestabilna i kao takva se percipira među zapadnim partnerima. Koji vidite model stabiliziranja te situacije?

"Ja bih rekao, to je opet komunikacija. Danas se vraćam i sutra ću se naći sa gospodinom Karamarkom i Petrovom, trebamo opet sjesti i razgovarati. Opet sam rekao, mi imamo zajedničke ciljeve, na koji način možemo pomoći Hrvatskoj. Ja ću raditi svoj dio, zato sam tu i danas, da komuniciramo pozitivne poruke. Mi trebamo isto tako naći na koji način možemo tamo gdje imamo zajedničke ciljeve, a to je da podignemo standard građanima Hrvatske, da tu pokrenemo nekakve stvari. Tu i tamo, kao u obitelji, svi znamo da se možda uvijek ne slažemo oko nekih tema, ali tamo gdje se slažemo, a to je ono što smo obećali građanima - podići standard, pokrenuti reforme, a i šta ste vidjeli danas, imati nekakve pozitivne rezultate - da se barem možemo tu ujediniti i nekakve pozitivne poruke moramo početi zajedno komunicirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali prema svemu što govore, dvojica potpredsjednika ne žele više biti zajedno u vladi.

"A dobro, evo, tu sam dva dana, idem se sada vratiti, sutra ćemo se naći, popričati, popit ćemo si kavicu, pa ćemo vidjeti na koji način ćemo malo tenzije smanjiti, ali ja sam uvjeren da imamo te zajedničke ciljeve, neke stvari će se, ja se nadam, u kratko vrijeme rješavati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko Vlada se održi, jeste li kao predsjednik Vlade spremni razgovarati s oporbom da se postigne veliki nacionalni konsenzus oko stvari koje su važne za Hrvatsku i jeste li spremni ući u rekonstrukciju Vlade i promjenu ministara koji dobro ne rade svoj posao?

"To su sve scenariji, kako bih rekao. Za sada je Vlada tu, rezultati dolaze, radi se, u svoje vrijeme će se pokazati što treba, ako treba biti promjena, bit će promjena, ali ne bih htio spekulirati kako bi to moglo izgledati, nego trebamo razum. Ja sam uvijek uvjeren da će razum pobijediti i da ćemo donijeti najpametnije odluke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo