opozvani premijer za rtl danas / Orešković o velikoj koaliciji: 'Ako bi se HDZ i SDP nekako dogovorili, ja bih im prvi čestitao'

'Ja se samo sjećam prvog dana u Saboru - teme su bile ustaše, komunisti i partizan. Ako bi se HDZ i SDP nekako dogovorili, ja bih im prvi čestitao', izjavio je Orešković za RTL Danas

29.6.2016.
19:28
VOYO logo

Sutra Split postaje središte europskih pučana, kojima će se pridružiti i predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković, koji je gostovao u programu RTL-a, a s njim je razgovarala Mirjana Hrga. 

U Split ste stigli izravno iz Bruxellesa, možete li nam reći kako je sinoć izgledala ta posljednja večera s Cameronom? U kakvom ozračju je protekla?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jedan način je bilo tužno, kao da smo izgubili člana obitelji ili kao da su nam se roditelji rastali. Bilo je tu puno emocija. Premijeru Camerunu su svi uputili samo lijepe riječi. No to je demokracija, narod je tako odlučio.

Nakon odluke Velike Britanije da iziđe iz Unije i Vi ste izjavili da Europi treba promjena. Kakva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo se sad dogodio politički tsunami. Nitko nije očekivao da će Velika Britanija donijeti takvu odluku, ja mislim da je čak i sam premijer Cameron rekao da oni nisu bili ni spremni na ovu situaciju. U vezi promjene, moje poruke su: svi u svakoj zemlji se trebaju češće čuti s građanima i pitati ih koje promjene žele vidjeti. EU je jedan prekrasan projekt, no tu se dogodio vakuum, gdje su oni koji su bili protiv EU to iskoristili i poslali negativne poruke. Tu se treba ujediniti i više komunicirati s pozitivnim stavovima zašto EU ima smisla. Treća poruka je oko Europske komisije u kojoj treba naći balans što ona treba ispuniti. To je pitanje između centralne vlasti i suvereniteta svake države.

Kako bi se ova promjena mogla odraziti na financijska tržišta, hoće li se Hrvatska naći u nevoljama oko zaduživanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa će tu izgubiti 0,3-0,5 posto u rastu BDP-a, ali na kraju ja mislim da financijske institucije iščekuju nekakvu stabilnost. Danas smo mi u EU vijeće poslali poruke stabilnosti, a u Londonu su burze vratile sve što su izgubile u posljednja dva dana. Hrvatske obveznice su se pojačale i ja tu ne vidim ogromne promjene.

Na sljedećoj sjednici Vlade je 20-ak točaka, na prošloj 40-ak. Neki misle da nije u redu da sada donosite i mijenjate zakone. Ljudi su zbunjeni?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu trebamo staviti situaciju u kontekst. Tih 40-ak točaka se dogodilo slučajno jer se ranije dogodio opoziv vlade i mene kao premijera. Ovaj tjedan će na dnevnom redu biti 10-ak točaka, što mislim da je u redu za jednu tehničku vladu. Glavna poruka - nama je jasno da nećemo nove zakone prenijeti u Sabor, ali neke vezane uz EU i kojima je rok skoro, to ćemo, nadam se uspijeti proslijediti.

Sve se više govori o međunarodnom pritisku za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. Mislite li da je sazrelo vrijeme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo bi rado htio čuti koje su agencije koje su za to, to je prije lokalni interes. Ja se samo sjećam prvog dana u Saboru - teme su bile ustaše, komunisti i partizan. Ako bi se HDZ i SDP nekako dogovorili, ja bih im prvi čestitao. Isto tako bih rekao da kad sam bio u Bruxellesu, imao sam razgovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i kad sam njega pitao kako je formirao novu stranku, poruka je bila jasna - ovi koji su već bili lijevi ili desni nisu možda bili nešto novo, onda je on formirao novu stranku. Mislim da je u svakoj demokraciji zdravo da dođu i formiraju se nove stranke i da nove ideje dođu na tržište.

Kakva će biti vaša budućnost nakon izbora? Spominje se da biste se mogli pridružiti Mostu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To mi se čini kao glavno pitanje ovih dana. Ja sam ovih dana ispunio svoj posao u Bruxellesu. Još odluku nisam donio, još razmišljam. Sve opcije su na stolu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike