komentirao i brexit / Orešković: 'Tražimo da Srbija ima iste uvjete koje je imala Hrvatska, moraju ih zadovoljiti'

Hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković opisao je atmosferu na sastanku 27 čelnika EU-a s britanskim premijerom Davidom Cameronom 'pomalo tužnom'

29.6.2016.
8:03
VOYO logo

Hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković rekao je u utorak navečer u Bruxellesu da se stajalište Hrvatske oko otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 nije promijenilo i da to što Hrvatska traži, traže i druge članice.

"Što se nas tiče, ništa se nije promijenilo. Mi tražimo da Srbija ima iste uvjete koje je imala Hrvatska i druge članice", rekao je Orešković, dodajući da je riječ o tri uvjeta koji se odnose na nadležnost za suđenja za ratne zločine, pitanje zaštite manjina i suradnju s Haškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To traže i druge članice da se ispuni", rekao je Orešković.

Nizozemsko predsjedništvo je namjeravalo do kraja svog mandata koji završava u četvrtak u ponoć otvoriti pregovore sa Srbijom u poglavljima 23 i 24. Međutim, još nema suglasnosti oko zajedničkog stajališta EU-a za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak navečer je rekao da je, prema informacijama hrvatskih pregovarača, dogovor blizu i da će se pregovori moći otvoriti ako se ispune hrvatski zahtjevi.

'Britanci ne mogu imati 'i ovce i novce''

Hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković opisao je u utorak navečer atmosferu koja je vladala na sastanku 27 čelnika EU-a s britanskim premijerom Davidom Cameronom 'pomalo tužnom' te rekao da su mnogi poručili Britancima da ne mogu imati 'i ovce i novce'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
summit čelnika EU-a /

Orešković: 'Brexit je poruka da EU treba mijenjati, da tu nešto nije štimalo'

Image
summit čelnika EU-a /

Orešković: 'Brexit je poruka da EU treba mijenjati, da tu nešto nije štimalo'

"Bilo je pomalo tužno", rekao je Orešković, opisujući razgovore tijekom radne večere na summitu čelnika EU-a, tijekom kojih je Cameron upoznao svoje kolege sa situacijom. 

Cameron je, kaže Orešković, naveo da je pitanje koje je presudilo na referendumu na kojem su se Britanci odlučili za izlazak iz EU-a, bilo pitanje migracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su htjeli imati kontrolu tako da sami mogu odlučiti koga će pustiti u zemlju i to je možda bio ključni faktor", rekao je Orešković.

Dodao je da Cameron neće slati službenu obavijest EU-u kojom bi započeli pregovori o uvjetima odlaska nego će se čekati do izbora novog čelnika Konzervativne stranke i novog premijera, što bi se trebalo dogoditi 9. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Oreškoviću, Britanci bi se htjeli razvesti od EU-a, a zadržati uvjete koje su do sada imali, ali su im mnogi poručili da ne mogu imati "i ovce i novce".

U srijedu prijepodne prvi put će se na neformalnom sastanku okupiti čelnici 27 zemalja članica, bez Velike Britanije, kako bi potvrdili svoju odlučnost da nastave zajedno kao Unija 27 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo