'Kako vas nije sram?' / Orešković: 'Uzimate li plijen iz afera?' Plenković: 'Inače ne govorite baš prekopametno.' Nastavio je vrijeđati

Image
Foto: Sabor RH

Jedan od najgorih verbalnih sukoba danas u Saboru izbio je između zastupnice Centra i predsjednika Vlade. Riječi jedva da su se birale

28.9.2022.
14:51
Sabor RH
VOYO logo

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru, koje se proteglo debelo u poslijepodne, zastupnica Centra Dalija Orešković pred predsjednika Vlade Andreja Plenkovića istupila je pitanjem: "Sudjelujete li vi osobno u raspodjeli plijena iz javnih tvrtki i europskih fondova. Hvala na odgovoru?"

"Hvala lijepa poštovana zastupnice… Nećete ni sjest'?", započeo je Plenković, "Poštovana zastupnice Orešković, ja sam malo guglao prije nego što ste došli ovdje. Ono što i inače govorite nije baš prekopametno. Ali ovo što ste izgovorili u zadnjih mjesec dana je strašno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je stao nabrajati što mu sve smeta u njenim novijim javnim istupima: "Govorili ste da HDZ treba tretirati kao Nijemce nakon Drugog svjetskog rata, da smo kvislinška vlada, da je cijeli HDZ korumpiran, da sam ja na vrhu korupcijske piramide i da, valjda, uzimamo pare iz svih mogućih izvora, bilo domaćih bilo europskih."

"Vi ste bili na čelu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. … Prijatelj od Petrova vam je rekao da ste tamo došli intervencijom pokojnoga oca vašeg bivšeg supruga. I sad vi takva nama govorite sve ovo što govorite i optužujete mene da sam nekakav vrh korupcijske piramide. Kako vas nije sram?", nastavio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao joj je da joj je kredibilitet, posljedično "nikakav", da je u Povjerenstvu "igrala neku političku igru protiv vlade HDZ-a", da je "išla tamo s predumišljajem". Rekao joj je dalje da je "ispod razine", pa joj "neće vraćati istom mjerom".

"Trebali biste da vam se skine imunitet, pa da vam netko to onda pred sudom kaže što vi to izgovarate i temeljem kojih argumenata", kazao je premijer zastupnici, dodavši da "to čak nije niti govor mržnje, nije niti nekakav pametan govor", da bi na kraju za njene glasače na posljednjim parlamentarnim izborima rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo su se zabunili što su vas birali, više neće."

Orešković mu nije ostala dužna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da se znatan dio hrvatske javnosti pita kako je moguće da imamo vas za premijera koji odlučuje o svemu, koji bira sve te ministre koji moraju otići zbog neke korupcijske afere, premijera koji odlučuje tko će biti član Nadzornog odbora ili član Uprave INA-e, premijera koji odlučuje tko će biti šef neke regulatorne agencije poput HERA-e. A s druge strane, upravo takav premijer ostaje neokrznut aferama koje potresaju Hrvatsku unatoč tome što u tim aferama sudjeluju njegovi najodaniji i najprobraniji ljudi. I tako od skupine 'Borg' i slučaja Agrokor, pa do nestale milijarde iz INA-e."

"Ovim pitanjem nije prejudicirana ničija krivnja, pa tako niti vaša. Ali građani imaju pravo dobiti odgovor na jedno logično pitanje: 'Stoji li predsjednik Vlade iza svih ovih korupcijskih afera?'", uzvratila mu je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo