Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Lažni novac

Napunila kolica špecerajem, uzela haljinu, a onda je nastao problem: Novčanice su krivotvorene!

"Mogu reći da se radi o dosta kvalitetnim krivotvorinama i običnim građanima nije lako prepoznati da se radi o lažnom novcu"

Tin Kovač/ 16.7.2019. u 21:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Krivotvoreni novac pojavio se u Pitomači. Na dojavu djelatnica u trgovini, policija je kod 18-godišnje djevojke pronašla sedam krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 kuna kojima je pokušala kupiti odjeću i namirnice. 

Velike su kazne za krivotvorenje, a kako djevojka govori da je novac našla, policija nastavlja s istragom i traga za mjestom i načinom na koji je novac krivotvoren.

S lažnim novčanicama od 100 kuna, osamnaestogodišnja djevojka krenula je u šoping. Napunila je kolica prehrambenim proizvodima, uzela i ljetnu haljinu, a kad je pokušala platiti, na blagajni je primijećeno da su novčanice - lažne.

"Ukupno smo oduzeli 7 novčanica od po 100 kuna. Dakle lažnih novčanica i one su sve istog serijskog broja. Mogu reći da se radi o dosta kvalitetnim krivotvorinama i da običnim građanima, laicima, nije lako prepoznati da se radi o lažnom novcu", govori za RTL DanasRenato Greguraš, načelnik PP Pitomača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije nego što je uhićena djevojka, lažni je novac već bio primjećen pa su se u Pitomači alarmirali trgovci.

Iz FINE su upozorili trgovinu da su u njihovu utršku pronašli krivotvorene novčanice. Dan nakon upozorenja, djelatnice su i primijetile krivotvorene novčanice, zadržale djevojku koja je plaćala njima  sve do dolaska policije.

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

A policija je provela istragu pa je uočeno da su se lažne novčanice, osim u Pitomači, pojavile i u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu. Za krivotvorenje novca, predviđena je kazna od jedne do deset godina. No tinejdžerka negira krivotvorenje.

"Ono što je ona prilikom ispitivanja izjavila jest to da je našla te novčanice kraj ceste. - No policijska istraga i dalje traje? - Tako je, kaže Gregoraš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Lažne stotice mogle su se najlakše prepoznati po istom serijskom broju, ali i srebrnoj žili koju je, čini se, teško krivotvoriti, no neki su građani imali neugodna iskustva.

"Slučajno sam u banci mijenjao novčanice, dobio sam od jednog kako da velim... prijatelja, ali smo skužili u banci, dok sam plaćao, da je krivotvorena novčanica. I onda su mi činovnici u banci pokazali da po logotipu i papiru mogu prepoznati", govori nam Ivica iz Pitomače.

"Gledate li, kada dobijete novčanice, jesu li krivotvorene? - Pa ne, ne, nisam se susretala s tim pa nisam obraćala pažnju. - Što biste učinili da ju dobijete? - Otišla na policiju, naravno. To bi bilo prvo što bih napravila", kaže njegova sumještanka Željka.

A to je upravo ono na što policija apelira. Ako primijetite sumnjivu novčanicu – kontaktirajte policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Tin Kovač/ 16.7.2019. u 21:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba