Lažni novac / Napunila kolica špecerajem, uzela haljinu, a onda je nastao problem: Novčanice su krivotvorene!

"Mogu reći da se radi o dosta kvalitetnim krivotvorinama i običnim građanima nije lako prepoznati da se radi o lažnom novcu"

16.7.2019.
21:50
VOYO logo

Krivotvoreni novac pojavio se u Pitomači. Na dojavu djelatnica u trgovini, policija je kod 18-godišnje djevojke pronašla sedam krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 kuna kojima je pokušala kupiti odjeću i namirnice. 

Velike su kazne za krivotvorenje, a kako djevojka govori da je novac našla, policija nastavlja s istragom i traga za mjestom i načinom na koji je novac krivotvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S lažnim novčanicama od 100 kuna, osamnaestogodišnja djevojka krenula je u šoping. Napunila je kolica prehrambenim proizvodima, uzela i ljetnu haljinu, a kad je pokušala platiti, na blagajni je primijećeno da su novčanice - lažne.

"Ukupno smo oduzeli 7 novčanica od po 100 kuna. Dakle lažnih novčanica i one su sve istog serijskog broja. Mogu reći da se radi o dosta kvalitetnim krivotvorinama i da običnim građanima, laicima, nije lako prepoznati da se radi o lažnom novcu", govori za RTL DanasRenato Greguraš, načelnik PP Pitomača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što je uhićena djevojka, lažni je novac već bio primjećen pa su se u Pitomači alarmirali trgovci.

Iz FINE su upozorili trgovinu da su u njihovu utršku pronašli krivotvorene novčanice. Dan nakon upozorenja, djelatnice su i primijetile krivotvorene novčanice, zadržale djevojku koja je plaćala njima  sve do dolaska policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A policija je provela istragu pa je uočeno da su se lažne novčanice, osim u Pitomači, pojavile i u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu. Za krivotvorenje novca, predviđena je kazna od jedne do deset godina. No tinejdžerka negira krivotvorenje.

"Ono što je ona prilikom ispitivanja izjavila jest to da je našla te novčanice kraj ceste. - No policijska istraga i dalje traje? - Tako je, kaže Gregoraš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažne stotice mogle su se najlakše prepoznati po istom serijskom broju, ali i srebrnoj žili koju je, čini se, teško krivotvoriti, no neki su građani imali neugodna iskustva.

"Slučajno sam u banci mijenjao novčanice, dobio sam od jednog kako da velim... prijatelja, ali smo skužili u banci, dok sam plaćao, da je krivotvorena novčanica. I onda su mi činovnici u banci pokazali da po logotipu i papiru mogu prepoznati", govori nam Ivica iz Pitomače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledate li, kada dobijete novčanice, jesu li krivotvorene? - Pa ne, ne, nisam se susretala s tim pa nisam obraćala pažnju. - Što biste učinili da ju dobijete? - Otišla na policiju, naravno. To bi bilo prvo što bih napravila", kaže njegova sumještanka Željka.

A to je upravo ono na što policija apelira. Ako primijetite sumnjivu novčanicu – kontaktirajte policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo