upozorenje doktora / Osijekom se širi opasna zarazna bolest oka: Prenosi se vrlo lako, a pogađa sve generacije

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Epidemiološki konjunktivitis može trajati dva tjedna, ali nerijetko traje i do mjesec dana i nema pravila tko će ga dobiti

30.6.2018.
14:02
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Čekaonica osječkog Zavoda za oftalmologiju već je mjesecima popunjena brojnim pacijentima s dijagnozom epidemijskog konjunktivitisa, javlja Glas Slavonije. Riječ je o izuzetno zaraznoj bolesti koja pogađa sve generacije građana.

"To je izuzetno zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi kapljičnim putem, odnosno dodirom, ali i suzama. Manifestira je crvenilo spojnice oka, edem vjeđa, izrazite sekrecije suzenja očiju, a mogu se pojaviti i tzv. čvorovi na vratu ako se bolest zakomplicira, a isto tako može doći i do blago povišene temperature. Ako bolest napreduje, može se pojaviti zamućenje na površini rožnice što dovodi do smanjenja vidne oštrine", upozorava doc. prim. Dubravka Biuk, spec. oftalmolog i subspec. glaukomatolog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tu bolest karakterizira suzenje oka, kaže nadalje, jasno je da samo suze mogu biti jedan od bitnih elemenata prijenosa infekcije, jer ljudi imaju potrebe neprestano brisati oči, a da istovremeno nemaju naviku pranja ruku.

Također, u cilju sprječavanja epidemiološkog konjunktivitisa potrebno je i redovito mijenjati odjeću, mijenjati jastučnice, a oko treba brisati papirnatim ubrusom. Nažalost, kapi i mast, na što su pacijenti naučili, dodaje dr. Biuk, nisu dio liječenja u ovoj, već u fazi razvoja bakterijske infekcije, odnosno onda kad sekrecija iz oka postane žućkasta. U simptomatskom liječenju preporuča se fiziološka otopina ili pak tzv. umjetne suze, javlja Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo