SVIJET POD NJIHOVIM NOGAMA / Osječani impresionirali Pentagon: Naočalama za upravljanje dronom vidite kao ptica - doslovno

Naočalama kojima se spajaju na dron osječki inovatori i njihova startup tvrtka ORQA osvajaju tržište

1.2.2019.
12:12
VOYO logo

Nakon što su pobijedili na jednom specijaliziranom natjecanju osigurali su si mjesto na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu. A tamo su impesionirali čak i Pentagon. 

Osječani su pokorili Las Vegas i Consumer Electronic show. Njihovim naočalama koje se spaja na dronove s videokamerama doslovce možete vidjeti kao ptica.

Iako takvih proizvoda na tržištu ima, njihov izum donosi dosad neviđene novine. Orka FPV ONE je manja, lakša, funkcionalnija, suvremenija.

“Najjednostavnije je to objasniti boljom kvalitetom slike. Pokušajte zamisliti neku VHS kazetu I kvalitetu slike na televizoru koja koristi tu VHS kazetu I usporedite to sa DVD kvalitetom'', kaže Ivan Jelušić, operativni direktor tvrtke ORQA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali njihove naočale senzorima koji prate pokrete oka i glave moogu upravljati I kamerom pa se korisnik osjeća kao da “upravlja letjelicom na način kao da sjedi na letjelici jer pomoću tih naočala vidi sliku koju snima kamera koja je smještena na samoj letjelici'', objašnjava Srđan Kovačević, direktor tvrtke ORQA.

Pa nije ni čudo što su u Americi ostvarili partnerstvo s jednom o najvećih tvrtki za internet trgovinu Amazonom, a Orkine usluge zatražio je čak I Pentagon.

“Nama su pristupili iz samog zrakoplovstva - što je obrambeni sustav u Americi, to su EU fondovi kod nas. I oni imaju raznorazne programe pa malim i srednjim firmama nude priliku da se prijave i nađu način da se njihova tehnologija iskoristi u obrambene svrhe'', kaže Kovačević.

Proizvod će koštati oko 700 eura. Proizvodnja kreće za dva mjeseca, a iako im je Amerika impresivna, ovi će genijalci ipak ostati kod kuće, naime, kako kaže Jelušić: “Plan je da kompletna proizvodnja, odnosno finalno sklapanje proizvoda bude ovdje u Osijeku''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo