RTL POMAŽE DJECI / Osječka bolnica zahvaljujući vašim donacijama dobila je neonatalni respirator: Pomoći će prerano rođenim bebama

Pomoć od novog respiratora već su osjetili blizanci Luce i Luka koji su rođeni dva mjeseca prerano

3.4.2021.
18:30
VOYO logo

U sklopu kampanja udruge RTL pomaže djeci "Budi mi prijatelj", koja se provodila u studenom i prosincu 2020. godine, između ostalih projekata, skupljala su se sredstva i za nabavu neonatalnog respiratora sa mogućnošću visokofrekventne oscilacijske ventilacije - HFOV, uređaja za isporuku inhalacijskog dušikovog oksida i uređenje prostora u KBC Osijek na Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu.

Zahvaljujući pozivima građana na broj 060 9007 (cijena poziva 6,25 kn s PDV-om), kao i donacijama raznih tvrtki prikupljen je potreban iznos za kupnju novog uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Respiratorni problemi najčešći su u prijevremeno porođene novorođenčadi, te većina te djece zahtjeva mehaničku potporu disanju tijekom liječenja. 

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Zahvaljujući vašim donacijama, prijevremeno rođene bebice u KBC Rijeka sad imaju najbolji mogući privremeni dom - u najsuvremenijem inkubatoru

Image
RTL POMAŽE DJECI /

Zahvaljujući vašim donacijama, prijevremeno rođene bebice u KBC Rijeka sad imaju najbolji mogući privremeni dom - u najsuvremenijem inkubatoru

Pomoć od novog respiratora već su osjetili blizanci Luce i Luka koji su rođeni dva mjeseca prije nego što su trebali biti rođeni. Iako maleni, ovi mali heroji, pravi su borci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Djeca su prijevremeno rođena i kod njih sada pristupamo mjerama održavanja života, ovisno o stanju u kojem se nalaze'', rekao je dr.sc. Darjan Kardum.

''Oni su mali anđeli, a iza njih su veliki anđeli, sestre i doktori. Skrb je predobra. Da nema ovog svega, ja ne znam…'', kazala je Matea Bošković, mama Luce i Luke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zavodu se liječe sva životno ugrožena novorođenčad koja se porode u svih šest zdravstvenih ustanova u Slavoniji (Osijek, Vukovar, Vinkovci, Našice, Slavonski Brod i Požega). Zavod bilježi iznimno dobre rezultate po pitanju ishoda liječenja za nedonoščad ekstremno male rodne mase i ekstremno kratke gestacije, a značajan napredak je postignut i u zbrinjavanju novorođenčadi sa teškom perinatalnom asfiksijom i hipoksično-ishemičnom lezijom mozga.

''Ovaj aparat pruža zapravo respiratornu potporu od najtežih slučajeva do najblažih. Tijekom liječenja teško bolesnog dijeteta mi možemo njemu na jednom aparatu i maksimalnu potporu do one najnježnije i dijete kako raste ne mora mijenjati aparate'', pojasnio je dr.sc. Kardum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultate suvremene tehnologije u ovom osjetljivom razdoblju za blizance uočava i njihova majka.

''Prvih par dana su samo spavali. Nisam im vidjela ni oči ni pokrete, sada svaki dan sve više i okice i rukice mrdaju. Prave malo i grimase'', rekla je Matea Bošković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto Zavod za neonatologiju u Osijeku pokriva cijelu Slavoniju i Baranju donirani uređaj su od velike pomoći. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo