demografski problem / Osječko-baranjski župan za RTL: 'U planu su veliki projekti koji će vratiti mlade u Hrvatsku'

Vječite teme nezaposlenosti i loše demografske slike također su bile predmet rasprave

22.9.2018.
21:30
VOYO logo

U drugom danu posjeta Slavoniji i Baranji, premijer Plenković sa suradnicima iz Vlade i stranke održao je konferenciju o investicijskim potencijalima Hrvatske.

Zaključili su da Hrvatska ima mogućnosti privlačiti domaće i strane investicije jer su napravljeni pomaci u radu ministarstava, što je rezultat reformi pravosuđa, mirovinskog sustava, regionalnog razvoja i sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vječite teme nezaposlenosti i loše demografske slike također su bile predmet rasprave a zaključak premijera i suradnika je da se radi dobar posao i na tim poljima.

Premijer je istaknuo dobre stvari koje su već učinjene. Na primjer, pad nezaposlenosti kod mladih, poduzetnicima su smanjeni porezi i parafiskalni nameti, mirovine su stabilne, jako dobra investicijska klima te da su reforme učinkovite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada on to tako kaže čini se da živimo u blagostanju. Ipak, ne treba zaboraviti da je to Andrej Plenković rekao pred istomišljenicima, a ne pred kritičarima.

U Antunovcu u osječko-baranjskoj županiji Tin Kovačić je razgovarao sa županom Ivanom Anušićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anušić kaže kako su dobi projekti pred njima. Riječ je konkretnim projektima koji se vežu na školstvo, zdravstvo, kulturu i znanost, a neki od tih projekata bit će finacirani iz EU fondova.

Kreće početak projektne dokumentacije za izgradnju novog kliničkog bolničkog centra vrijednog 150 milijuna eura, novi regionalni centar za gospodarenje otpadom, završetak kampusa i robotičkog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postoji nekoliko paradoksa. Primjerice, jedan od glavnih ciljeva ove županije je sprječavanje odlaska mladih, a danas se premijer pohvalio kako je nezaposlenost mladih manja. Ona je manja isključivo zato što manji odlaze i iako to izgleda lijepo na papiru, ne možemo se time hvaliti. Demografski problem je stvaran problem.

"Demografski problem je ogromni problem. To je možda problem broj jedan Hrvatske. U svim Europskim zemljama je problem demografska slika. Problem je sustavno nastao i mora ga se sustavno rješavati. Neće biti jednostavno. Način života se promijenio. Ljudi imaju manje djece, kasnije odlučuju osnivati obitelj, ući u brak. Naravno, preduvjet je tome manjak radnog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke stvari su stvarno krenule na bolje. To je vidljivo, primjerice, na otvorenju Ericsson Nikola Tesla u Osijeku. Mladi tehničari, informatičari, inženjeri umjesto u Irskoj, posao mogu potražiti u Osijeku. U planu je da tamo radi preko dvije stotine ljudi. Neki su čak iz Zagreba doselili, a drugi su iz Osijeka i okolice. Mislim da je to dobar smjer i da moramo nastaviti tim tempom", zaključio je osječko-baranjskoj župan. 

Plenković bi trebao dolaziti svaka četiri mjeseca u Slavoniju i Baranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo