život na otoku / Osnovali Otočno vijeće - njemu će boduli prijavljivati što im treba, a oni će smišljati projekte za EU

Prvi prijedlozi na Krku, na kojem otočani žele bližu medicinsku skrb, veću luku...

5.10.2022.
8:30
VOYO logo

Otoci su posebna priča, mir kakvog u velikim gradovima nema. Sigurnije okruženje za odrastanje, više vremena za svoje potrebe. Sve su to razlozi zbog kojih je Kristijana s obitelji u Krk doselila iz Njemačke.

"To nema u Njemačkoj. Tamo samo radi, radi radi. Ovdje je raj na zemlji", govori Kristijana Sklenar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i nad raj se nadviju oblaci, a stanovnici nad glavom nose one koje bi htjeli otjerati. Jer život na otocima, zbog odvojenosti, zna biti puno teži. "Nemamo mjesta za djecu u vrtićima, znači, to za jednu obitelj koja je na to navikla, da će se napravit jedno mjesto barem za dva tri mjeseca, to ovdje ne važi", govori Kristijana.

Sada bi se to moglo riješiti. Problem treba prijaviti Otočnom vijeću, a oni će ga proslijediti ministarstvu koje raspolaže europskim novcem upravo za ovakve potrebe. "Kada govorimo o ulaganjima u predškolski dio i obrazovanje, ovdje se pojavljuju jedinice lokalne samouprave, dakle, općine i gradovi koji će koristiti te mogućnosti", kaže Nataša Tramišak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JANDROKOVIĆ PARTIJANER /

Svi pričaju o šefu Sabora u klubu na Krku, pitali smo prave partijanere kako pleše Jandroković

Image
JANDROKOVIĆ PARTIJANER /

Svi pričaju o šefu Sabora u klubu na Krku, pitali smo prave partijanere kako pleše Jandroković

Ako nadležne institucije nemaju ideje što prijaviti na natječaj - imaju ih stanovnici. "Mala je luka, da će proširiti taj lukobran, da će produžiti i kao ove godine će biti sto posto, od europske zajednice će biti novac i sve to skupa će biti riješeno i na kraju nije riješeno ništa", govori nam Miljenko Strčić s Krka.

"Bolnice i to. Tu nemate, morate za sve u Rijeku. I sad kad mi treba napraviti neku kontrolu onda je problem", kaže nam i Branko Kinkela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, između ostalog, županije, zadužene za primarnu zdravstvenu zaštitu, mogu putem natječaja tražiti novac i za razvoj zdravstva. "Tako smo i u nove programe izdvojili zasebno alokaciju od 150 milijuna eura samo za ulaganje, dakle, govorimo o više od milijardu i sto milijuna kuna, samo za ulaganja u otoke, govori ministrica Tramišak.

Otočno vijeće ima 46 članova, predstavnika hrvatskih otoka, koji će utjecati na promjene. Ali postoji ono što stanovnici ni za što ne bi mijenjali. "More, more vas vuče", kaže Branko Kinkela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuče, ali i razdvaja- pa otočani često ostaju sami sa svojim problemima.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo