Za kvalitetnije obrazovanje / Osnovnoškolac Leon traži pomoćnika u nastavi: 'Kada ga je imao, dolazio je doma tako sretan'

Papire je majka prije tjedan dana predala školi

1.3.2020.
8:00
VOYO logo

Nakon što joj četiri godine za redom za 12-godišnjeg sina Leona nije odobren asistent u nastavi majka iz Pazina i javno traži pomoć.

Dječak je vrlo dobar učenik upisan u četvrti razred osnovne škole, ali u nekim poljima rad s asistentom značajno bi podigao kvalitetu njegovog obrazovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poput njega mnoga su djeca zakinuta jer im formalno nedostaje tek koji bod da ostvare pravo na asistenta. Leon teško čita jednostavnu pjesmicu. Uz mamu slovka riječi da bi ih napokon izgovorio.

Riječi koje bi u četvrtom razredu trebao s lakoćom pročitati Leon nešto teže savladava. Iako uspješno prati nastavu i polaže ispite rad uz asistenta pomogao bi mu, objašnjava majka, da stvari idu brže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba mi dva sata i pol ili tri sata, da napišem zadaću", rekao je učenik 4. razreda OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, Leon Kumer.

Čitanje mu najteže ide pa majka Karmen s njime to svakodnevno uvježbava, no Leon ponekad izgubi strpljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko godina dobio je asistenticu

"Pa mama ja ne znam kako da to napišem, ajde slovkaj mi molim te, ja ne mogu to pročitati", rekla je Leonova majka Karmen Bubić.

Prije nekoliko godina igrom slučaja dobio je asistenticu na mjesec dana i sve je krenulo na bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je uz igru njega učila. Znači, on je dolazio doma toliko sretan", kazala je Leonova majka.

U Gradu Pazinu kao dodatni problem ističu projektni karakter financiranja asistenata. Ugovori naime traju nekoliko godina nakon čega nema garancije za nastavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda je to onako nesigurno. Nesigurno za roditelje, nesigurno za učenike, nesigurno za pomoćnike s obzirom da i oni su zaposleni na određeno vrijeme", rekla je viša stručna suradnica za projekte u Gradu Pazinu Tamara Damijanić.

Stoga bi veći angažman nadležnog ministarstva bio vrlo koristan. Sreća u nesreći je za Leona njegova najnovija dijagnoza prema kojoj ne bi smio nositi pretešku školsku torbu. Papire je majka prije tjedan dana predala školi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedavno je škola zaprimila novu medicinsku dokumentaciju. Na temelju čega je pokrenula postupak za dobivanje novog pomoćnika u nastavi", rekla je ravnateljica O.Š. Vladimira Nazora iz Pazina Zdenka Turkalj Čohilj.

Rok za dostavu dokumentacije je 1. ožujak pa bi Leon, koji je do sad i uz poteškoće postizao vrlo dobre ocjene, od iduće godine mogao početi redati i petice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo