uči se od malih nogu / Kako pametno trošiti i štedjeti? Školarci iz Zagreba znaju s novcem bolje i od nekih odraslih

Učiteljica Sara Ščurić pokrenula je ovu inicijativu jer na taj način priprema djecu za stvaran život

30.11.2018.
7:00
VOYO logo

Škola za život i bez kurikularne reforme u zagrebačkoj Osnovoj školi Gustava Krkleca uči osnovnoškolce o poduzetništvu.

Što je novac, kako ga pametno trošiti i štedjeti, učenici četvrtog razreda znaju bolje i od nekih odraslih. Kredite, kamate, planiranje budžeta i štednju učenici četvrtog razreda već imaju u malom prstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema tog financijskog pitanja na koji nemaju spreman odgovor, a svaka kuna ovdje je jako bitna.

„Kredit je novac koji tražimo banku da nam da, ali onda moramo vratiti taj novac samo malo više. Kad nam da 120  kuna, moramo vratiti 125 kuna“, kazala je Franka Kovačević, učenica OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kad nam ostane novca mi ga stavljamo u našu kasicu i iskoristimo ga za slatkiše ili izlete ili za što se već dogovorimo“, rekao je učenik Karlo Hum.

Izborni predmet poduzetništvo u osnovnoj školi Gustava Krkleca zaživio je zahvaljujući entuzijazmu učiteljice Sare koja kaže ovako priprema djecu za stvaran život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U početku je bilo dosta smiješno jer su rekli da novac izlazi iz bankomata da je sve besplatno, vjerovali su reklamama i nisu znali odakle i kako ga trošiti i nisu uopće razumjeli pojam količine novca", rekla je učiteljica Sara Ščurić.

Mladi poduzetnici napravili su projektni plan za izgradnju vrta kojeg će zasaditi u proljeće, sami će procjenjivati ponude za školski izlet, a jednog dana možda i biti uspješni poduzetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Poduzetnik mora biti pametan, mora znati zbrajati i oduzimati i znati s novcima, kako se troše i štede“, poručio je učenik Emanuel Gossain.

Financijske zadaće ovdje nisu nikakav problem, a kad jednom odu u stvaran svijet financijski problemi neće biti njihova briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo