Čekaju se nalazi / Ospice stigle u Ston? Liječnici sumnjaju da je muškarac koji se vratio iz Albanije unio virus u Hrvatsku

Da se bolest ne bi širila, procijepljenost mora biti veća od 95 posto. Zato epidemiolozi pozivaju roditelje da cijepe djecu

28.5.2018.
18:40
VOYO logo

Muškarac iz Stona prošlog je tjedna hospitaliziran u Općoj bolnici Dubrovnik, sa sumnjom na ospice, doznaje Dubrovački dnevnik.

Voditelj odjela za infektologiju i dermavenerologiju dubrovačke bolnice dr. Stjepan Đuričić kazao je kako klinička slika odgovara ospicama, no treba pričekati rezultate testova koji su poslani u Zagreb, kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi je li uistinu riječ o ospicama. Rezultati bi trebali biti objavljeni ovih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, pacijent se osjeća dobro te je izoliran, a navodno je prethodno boravio u Albaniji.

Nakon što je bolest ospica potvrđena u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Zbog geografske blizine i alarmantno niske procijepljenosti u nekim hrvatskim županijama zabrinuti su i u Dalmaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga tamošnji epidemiolozi pozivaju roditelje na cijepljenje djece. 

Zbog širenja zaraze ospica upalio se alarm i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kod mlađe djece procijepljenost je 78 posto, a u školskoj dobi 92 posto. I dalje, tvrde liječnici - nedovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se bolest ne bi širila, procijepljenost mora biti veća od 95 posto. Zato epidemiolozi pozivaju roditelje da cijepe djecu.

Ako primijetite kihanje, kašalj, konjuktivitis ili visoku temperaturu, trebali biste svoje dijete odvesti k liječniku, jer su to prvi simptomi ospica. Iako bolest može proći bezazleno, moguće su komplikacije, koje su već u susjedstvu odnijele na desetke žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo