ZAUZIMAJU SE STARTNE POZICIJE ZA IZBORE / Ostojić: 'Ja bih Petrovu preporučio da prvo osnuje stranku, a onda neka dijeli lekcije drugima'

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić rekao je gostujući u RTL Direktu da je dobra stvar da se priča o partnerstvu s HSS-om te da su vrata uvijek otvorena i IDS-u

30.6.2016.
22:48
VOYO logo

HDZ, SDP i Most zauzimaju startne pozicije za izbore. Gost RTL Direkta bio je potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić, koji je sa Zoranom Šprajcom razgovarao o izbornoj kampanji, no prije toga dotaknuo se i teme izbjeglica. 

Što je bila ova ograda, kakve izbjeglice su trebale navaliti prema nama? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemam puno informacija, ali pretpostavljam da se radi o maloj predstavi koja bi trebala pokazati da je Hrvatska spremna na određenim mjestima postaviti tehničke zapreke. Migrantski val mijenja svoju rutu, ne više preko Grčke već iz Turske preko Bugarske prema Mađarskoj, i to bi bila varijanta da se pokaže da je spremnost da se takvi prijelazi zatvore. 

Ovih dana izbjeglice idu preko Bugarske prema Mađarskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po onome što ja znam to su daleko manje brojke nego što su postojale, ali se pokazalo da nijedna žica, čak ni pucanje na žici ne odolijeva pritisku migranata. To su značajno manje brojke, nisu tisuće, ali sigurno se radi o desecima ili stotinama ljudi.

To znači da ovaj plan EU da ih se zaustavi u Grčkoj nije uspio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je djelomično uspio i očito novi napori koji trebaju biti napravljeni, trebaju biti do kraja realizirani. Ja očekujem da oni koji su za to nadležni da će pitati za detalje. Tvrdim da bez jedinstvene europske politike to neće moći biti zaustavljeno. Ponavljam, žica nije rješenje. 

Nije li o tome možda trebalo danas razgovarati na Saborskom odboru za nacionalnu sigurnost? Vi ste predsjednik, odbora nije bilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi za tu temu nismo znali, odnosno saznali smo iz medija, ovu malu predstavu koja je bila izvedena na mostu. Mogla je biti izvedena u Metkoviću, možda je to jedan ovako malo predizborni aranžman koji je odrađen. Teme koje su trebale biti na Odboru su izvješća SOA-e i ministarstva unutarnjih poslova vezano za navijačke nerede u Francuskoj, postupanje hrvatske policije i sigurnosnog sustava i trebao je biti dogovor oko izbora kandidata za Vijeće za građanski nadzor. 

Svega toga nema, znači nema ni nadzora nad tajnim službama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je opstuirao zajedno s HSLS-om koji je čak bio inicijator cijele te inicijative. Mi na žalost po svemu sudeći nećemo imati priliku jedan transparenti postupak koji je rađen zajednički predložiti Saboru, bez obzira kad će se on sastati, da izaberemo vijeće. Tako da će se ponovno dogoditi da će se to sve skupa otegnuti. 

Na čemu ćete vi graditi svoju kampanju? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na smjeru za koji je Hrvatska dokazala da je pravi smjer. Ja sad ne bih isticao brojke ali tvrdim da je vlada osim izlaska iz recesije dokazala da je dobit poduzetnika mnogo veća. Radili smo u najboljem interesu RH i vjerujem da nakon ovog cirkusa koji smo doživjeli se vraćamo nazad na tračnice i nadamo se da će povjerenje biti dato našoj koaliciji.

Uputili ste poziv HSS-u da vam se pridruži, jeste li dobili kakav odgovor? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori još uvijek traju, o konkretnim stvarima ne bih volio, glavni odbor SDP-a će biti informiran o svim detaljima, no dobra je stvar da se priča o partnerstvu s HSS-om. Vrata su uvijek otvorena i IDS-u, odluka je na njima.

Dosta se promjena dogodilo u HDZ-u. Najavili su drukčiju kampanju, bez ustaša i partizana, okrenutu budućnosti, a ne prošlosti. Hoće li vam to biti veći problem nego ona nacionalna retorika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba prvo pričekati da oni izaberu svog predsjednika, tek onda će moći govoriti o kampanji koju će provoditi. 17. saznajemo novog predsjednika, no čini se da će se birati samo predsjednik, jer su se svi oni koji su se zalagali za drukčiju retoriku odjednom predomislili. Mi smo dokazali da se putem Ustava možemo braniti od onih koji žele dijeliti Hrvatsku i obračunavati se sa svojim građanima.

Božo Petrov sve jasnije kao uvjet eventulane postizborne suradnje sa SDP-om postavlja uklanjanje Zorana Milanovića sa čela SDP-a, jeste li vi u stranci spremni na to? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja bih gospodinu Petrovu preporučio neka prvo osnuje vlastitu stranku. Siguran sam da on više ne bi bio na čelu one stranke koja je sposobna u pet mjeseci od izbora izgubiti 30 posto svojih zastupnika. Prvo neka osnuje stranku, a onda neka dijeli lekcije drugima.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo