ZAGREB UOČI IZBORA / Ostojić obećava metro, Bandiću je to 'sijanje iluzija'

Poznato je da se uoči lokalnih izbora u pogon stavljaju bageri, popravljaju ceste, završavaju davno zaboravljeni projekti... a uoči predstojećih iz naftalina u Zagrebu izvukla se i ideja o metrou. Mogući radovi najavljuju se već u lipnju, a što kaže struka?

27.4.2013.
18:07
VOYO logo

I na zagrebačkom planu u fokusu vladajuće koalicije je željeznica. SDP-ov kandidat za šefa metropole - obećava gradski metro.

Zagrebačka željeznica je iskorišteni potencijal koji će uskoro biti kralježnica javnog prijevoza, tvrdi RajkoOstojić.

"Prugu ne treba graditi, ona već postoji i napravljena je da tori prsten oko grada Zagreba. Svega 10 posto potencijala prigradske željeznice koristimo danas", tvrdi Ostojić.

Bolje korištenje znači gradnju 10 novih željezničkih postaja na području grada, i jače povezivanje sa mrežom autobusa i tramvaja.

O svemu ovome putnici slušaju s oprezom - jer kažu, godinama svjedoče baš suprotnom. Zagrebački metro pozdravljaju i stručnjaci – no i pozivaju na razradu.

"Tu prije svega mislim na povezivanje i prema Dugom Selu, i Velikoj gorici, Savskom Marofu, Zaboku, i Jastrebarskom", izjavio je MladenNikšić, Zavod za želj. Promet, Prometni fakultet.

Pobijedi li, Ostojić radove najavljuje već u lipnju. No, otkud novac za projekt koji u HŽ-u procjenjuju na 200 milijuna kuna?

"Radi se izračun, napravit će se zajedno s hrvatskom željeznicom, povući će se iz EU fondova, nažalost grad Zagreb do danas nije povukao ni jedan euro iz fondova".

Image
Image



Sve to nije impresioniralo aktualnog šefa Zagreba, koji je birače mamio fiš-paprikašem.

"Sijanje iluzija je praksa u predizborno vrijeme. Oni predstavljaju projekte ovih 15-20 dana i onda će otići, a na meni je da nastavim raditi svoj posao", kazao je MilanBandić.

SDP je iz ladice izvukao postojeći projekt – koji je ostvariv u dvije godine, tvrde u HŽ-u. No, samo ako bude dogovora.

"To je odličan program koji je bio na raspravi i u skupštini grada zagreba 2009 godine, međutim svi su razgovori zastali, izgleda da nitko nema previše volje...", rekao je DarkoPeričić, predsjednik uprave HŽ Infrastrukture.

Tek će se doznati hoće li i ovaj put sve ostati na papiru.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike