Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kandidat za šefa sdp-a

Ostojić predstavio svoj program: obećao reviziju ugovora s Vatikanom

Kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić predstavio je svoj izborni program te najavio da će, postane li predsjednik stranke, inicirati pregovore za reviziju ugovora s Vatikanom, a u škole uvesti građanski odgoj

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Vijesti.hr/ 28.9.2016. u 21:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Moja je Hrvatska sekularna Hrvatska i branit ću je", poručio je Ostojić članovima i simpatizerima SDP-a okupljenima u vidikovcu nebodera na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Ostojićev program, među ostalim, predviđa stranačke predizbore za SDP-ove kandidate za sve lokalne, regionalne i državne dužnosnike koje se bira izravno – načelnike, gradonačelnike, župane i predsjednika RH.

"Jedan čovjek nije stranka", rekao je Ostojić, koji smatra kako će novi predsjednik SDP-a morati riješiti problem nedostatka komunikacije, nesloge i "bijega od odgovornosti unutar stranke".

"Ti problemi su jasan znak zašto nismo uspjeli na ovim izborima, zašto nismo dobili povjerenje građana, ali ni naših članova i članica", ocijenio je Ostojić te ocijenio kako je vrijeme da SDP okrene novu stranicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predlaže da se svi stranački dužnosnici, od predsjednika do članova općinskih i gradskih odbora, imenuju po načelu "jedan član – jedan glas".

"Prošlo je vrijeme naputaka iz centrala s Iblerova trga, gradskih i županijskih središta. Mislite svojom glavom, ne dopustite da predsjednici misle umjesto vas", pozvao je Ostojić SDP-ovce.

Upravo se čita

Image
POSLJEDNJI UBODI JE UBILI?

Prikazana snimka strašnog zločina u Lidlu. U 16 sekundi, Đekić je Vesnu ubo 20 puta. Snimku nije htio gledati

Obećava i da će se članovi Glavnog odbora i županijskih odbora SDP-a birati regionalno, kako bi u stranačkim tijelima bile zastupljene sve lokalne organizacije.

Ostojić jamči i ravnomjernu zastupljenost spolova na SDP-ovim kandidacijskim listama. Činjenicu da SDP na listama za Sabor nije poštovao tzv. žensku kvotu nazvao je sramotnom te poručio da će, ako treba, uvesti i "zip model", odnosno osigurati da se na stranačkim listama naizmjence kandidiraju muškarci i žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obećava i neposrednu komunikaciju članstva sa strankom te unaprjeđenje stranačkih baza, kako bi stranka mogla iščitati kompetencije svojih članova i u svakom trenutku znati tko može konkurirati za koju dužnost.

Ostojić bi uveo različite razine sudjelovanja u životu stranke, odnosno dvije kategorije članova – podupiruće i redovne te titulu počasnog člana SDP-a.

Planira i registraciju simpatizera stranke, koje će SDP redovito obavještavati o svojim aktivnostima te jačanje suradnje s lijevo orjentiranim intelektualcima, sindikatima i građanskim udrugama.

Kad je riječ o samoj organizaciji stranke, smatra da je nužna jasna podjela dužnosti unutar Predsjedništva SDP-a po teritorijalnom i programsko-političkom načelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Funkciju glavnog tajnika stranke Ostojić bi podijelio na dvije – političkog i organizacijskog tajnika. Organizacijski bi skrbio o koordiniranju rada stranačkih tijela od lokalne do nacionalne razine i ne bi smio obnašati ni jednu drugu stranačku ili javnu dužnost, a politički bi u suradnji s predsjednikom SDP-a pripremao političke stavove stranke.

Posebnu ulogu Ranko Ostojić je namijenio stranačkim savjetima, u kojima će članovi stranke u suradnji sa sindikatima i nevladinim sektorom raditi na stvaranju sektorskih politika.

Organizacijske promjene očekuje i u lokalnim organizacijama – u manjima bi ukinuo općinske i gradske odbore, a odluke bi se donosile većinom nazočnih na zborovima.

Što se tiče političke profilacije SDP-a, Ostojić kaže kako se SDP-u predbacuju unutarnje svađe, da nisu ljevica itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Optužuju nas da smo neoliberali, ali istovremeno i da smo komunjare, da smo pretjerali s desničarenjem, ali i da radimo protiv Hrvatske. Mi znamo što je istina, znamo da smo drugačiji, znamo za koje se vrijednosti borimo, znamo koliko vrijedimo", kazao je Ostojić.

Ostojić nema dvojbe oko karaktera SDP-a kao lijeve stranke, ali upozorava da stranka već godinama izvan izborne kampanje nije samostalno producirala ni jedan relevantan programski dokument te obećava da će, postane li predsjednik, u roku od godine dana sazvati programsku konvenciju koja će utvrditi novi program i statut stranke.

"Borit ćemo se za svoje politike u Saboru, na diplomatskim domjencima, ali ako treba izići ćemo i na ulicu, jer moramo pomoći onima koji se bore za socijaldemokratske vrijednosti", rekao je.

Na predstavljanju programa govorio je i predsjednik povjerenstva za provedbu strategije razvoja obrazovanja Neven Budak, koji je naglasio kako je nužno da novi predsjednik SDP-a podupre punu provedbu strategije, posebno kurikularne reforme, u obliku u kojem je predložena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ostojić je, pak, najavio da će i na drugim skupovima u unutarstranačkoj kampanji predstavljati sektorske programe te pozvao i druge kandidate da učine isto.

Vijesti.hr/ 28.9.2016. u 21:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
HEROINA IZ ĐAKOVA

Elena je pravo čudo! Bila je malo veća od dlana: RTL u Đakovu kod najmanje bebe ikad rođene u Hrvatskoj

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba