DANIJEL BOROVIĆ / Osuđeni pilot o suđenju u Srbiji za RTL: 'Ako je po pravdi, oslobodit će nas, a ako je po politici...'

Četvorici hrvatskih pilota za 20 bi dana moglo početi suđenje u odsustvu u Srbiji. Na ročište zasigurno ne idu

24.9.2022.
19:26
VOYO logo

U ruke hrvatskih pilota neće stići ni poziv za prvo ročište zakazano za 14. listopada, ni optužnica koju je Srbija sada službeno poslala zamolnicom jer je Hrvatska to odbila. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužuje da se štite ubojice djece.

"Mi smatramo, znate, da su djeca djeca, bez obzira na nacionalnost. I kad su srpska djeca, znate, ona su djeca. Imaju i okice i nos i uši, i rukice i noge i drugo, ,pa su ta djeca ubijena. Pa tražimo da netko odgovara za tu djecu koju je ubio. Na čast neka im ide, znate, to je valjda europska demokracija, pravo i pravda", kazao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio mu je predsjednik Zoran Milanović.

"Ta priča s djecom je već postala nepodnošljivo gadljiva. Nikada nisam spominjao djecu, naime, mi Hrvati isto imamo djecu", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelj pilota po službenoj dužnosti u Srbiji Aleksandar Olenik kaže da beogradski sud sada mora reagirati prije prvog ročišta jer suđenje ne može početi.

Image
PODIGNUTA OPTUŽNICA /

Ministarstvo pravosuđa o pozivu za suđenje hrvatskim pilotima: 'Nećemo postupiti po zaprimljenoj zamolnici'

Image
PODIGNUTA OPTUŽNICA /

Ministarstvo pravosuđa o pozivu za suđenje hrvatskim pilotima: 'Nećemo postupiti po zaprimljenoj zamolnici'

"Formalno rješenje bismo trebali dobiti sljedećih dana. Siguran sam da će im se suditi u odsustvu. Ovakvim odgovorom Hrvatske su ispunjeni svi zakonski uvjeti", navodi Olenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je po pravdi, oslobodit će nas, ako je po politici, osudit će nas, kratko poručuje pilot Danijel Borović.

No je li hrvatska odbijenica dovoljna zaštita i njemu i njegovim kolegama Vladimiru Mikcu, Željku Jeleniću i Zdenku Radulju ako ih se zauvijek obilježi suđenjem u Srbiji za navodne zrakoplovne napade na kolone civila u Bosni i Hercegovini tijekom akcije Oluja 1995. godine, predsjednik kaže - ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska nije učinila ništa i vidim da neće učiniti ništa. Da sam premijer, učinio bih nešto. Zakon kojim si prisvajaju pravo i moralnu auru da sude svemu što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji, u redu, ali tako u Europsku uniju nećeš ući pred mene živog", kazao je Milanović.

Nakon zadnjeg sastanka s pilotima u Vladi, ministar obrane Mario Banožić je rekao da će dobiti jasne upute kako da se ponašaju u trenutnoj situaciji. Još nisu. A suđenje im počinje za 20 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo