naveo sve nedostatke / Osuđen na sedam godina zatvora, žalio se na uvjete u Lepoglavi: Država mu sada mora isplatiti 35.000 kuna

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Bio je smješten u više odjela, i u svima su, tvrdi, uvjeti izdržavanja kazne bili nečovječni i ponižavajući

6.10.2021.
8:52
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Republika Hrvatska mora bivšem zatvoreniku isplatiti 35.000 kuna zbog neodgovarajućih uvjeta boravka u zatvoru, nepravomoćna je presuda Općinskog suda u Varaždinu.

M. P. je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na sedam godina zatvora, a kaznu je počeo izdržavati u Kaznionici Lepoglava u veljači 2011., i to, kako tvrdi, u neprihvatljivim životnim uvjetima, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je smješten u više odjela, i u svima su, tvrdi, uvjeti izdržavanja kazne bili nečovječni i ponižavajući, a smještaj s ostalim zatvorenicima nije odgovarao standardima za zdravlje, higijenu, prostor i klimatske uvjete. Sobe nisu čiste, suhe i dovoljno prostrane, nemaju dnevno ni umjetno svijetlo, a i previše skučene su jer nemaju propisanu veličinu i volumen – najmanje četiri kvadrata prostora i 10 prostornih metara zračnog prostora za svakog zatvorenika.

Povrijeđeno ljudsko dostojanstvo

Osim toga, nabraja dalje, u WC-ima nema tople vode i ne mogu se zaključavati s unutarnje strane. Na svakom odjelu, naveo je, boravi više od 50 zatvorenika koji na raspolaganju imaju samo četiri tuš-kabine, a tuševi su stari i prljavi. Posteljina se ne mijenja redovito...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega toga povrijeđeno mu je, ističe u tužbi protiv Ministarstva pravosuđa, ljudsko dostojanstvo, a ima i trajne posljedice za zdravlje. Ugroženo mu je bilo i pravo osobnosti u smislu potrebe za zdravljem, intimom, privatnošću i ljepotom, što je rezultiralo psihičkim smetnjama u obliku “deprimiranosti, nelagode, srama, tjeskobe i ograničavanja osnovne ljudske potrebe za intimom”, zbog čega je trpio i trpi duševnu bol. Tražio je 145.000 kuna naknade, no Općinski sud mu je dodijelio 35.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo