Nosi je i Todorić / Osuđenici isprobali elekroničke narukvice: 'Uopće se ne osjeti, ali pod nadzorom si'

Za svaki pokušaj skidanja narukvice, stiže dojava. A ona sama ima tri zaštite - od topline, pokreta i skidanja

30.4.2018.
19:14
VOYO logo

Elektronička narukvica za nadzor osuđenika kakvu ima Ivica Todorić u Londonu - mogla bi zaživjeti uskoro i kod nas. Prve četiri osobe u Hrvatskoj su već izdržale kaznu upravo na taj način. I to u pilot-projektu koji je trajao 100 dana i stajao 125 tisuća eura. O iskustvima su za RTL progovorili zatvorenici, a iako su narukvice jeftinije za državu od prenatrpanih zatvora - ne zna se kada će u primjenu.

Tri su osobe u Hrvatskoj zasad bile elektronskim nadzorom. "Dobra je stvar. Za one naprimjer koji su osuđeni za lakša kaznena djela - čisto dobro. Pod nadzorom si, ne možeš ništa napraviti", kazao nam je jedan od osuđenika s elektroničkom narukvicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Renovirao sam kat, preuređujem kuću i mogu se pohvaliti da sam nešto korisno napravio"... "Nikako ne smeta, na nozi se uopće ne osjeti, čovjek ni ne zna da ju ima", pričaju nam drugi.

Sve funkcionira vrlo jednostavno. Uređaj u kojemu je SIM kartica prvo se instalira u kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo povezali uređaj s nadzornim centrom, instaliramo vam narukvicu. Obično se stavlja na nogu, ali evo za ovu prigodu ćemo vam staviti na ruku. Poprilično jednostavno. Imate posebna kliješta kojima stavljate", pokazuje nam Goran Brkić, načelnik Sektora za probaciju.  

Za svaki pokušaj skidanja narukvice, stiže dojava. A ona sama ima tri zaštite - od topline, pokreta i skidanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju da ne daj Bože umrete tijekom nadzora, javit će da nema tjelesne topline", pojašnjava načelnik Sektora za probaciju.

Sve ovisi koju kaznu ste dobili - morate li u svom domu biti u određeni sat ili od 0 do 24.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako policija zna da nositelj narukvice nije otišao kod susjeda u zgradi? "Kada se instalira narukvica ja odredim radijus kretanja koliko se osoba smije kretati unutar stambenog prostora, ukoliko se prekrši taj domet - uređaj će to javiti", pojašnjava Brkić.

Bez narukvice, trenutačno je 4.100 osoba pod nadzorom. Primjerice, jedan je gospodin umjesto godine dana zatvora - dobio je 730 sati rada za opće dobro. Kao pomoćno osoblje u bolnici Sveti Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije lagano, jer svaki njegov sat se nadgleda. "U početku sam mislio da je to blaga kazna, ali vidim da je to dosta teško za odraditi. Nije to da moraš biti samo prisutan, nego moraš odraditi", kazao nam je osuđenik.

Država ima ugovor s 1.205 različitih institucija, od groblja i kolodvora do domova za umirovljenike i Caritasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče pravnih osoba, imamo vrlo pozitivnu informaciju vezano za izvršavanje rada za opće dobro jer uživaju neku pomoć koju si iz različitih okolnosti ne mogu priuštiti, a potrebna im je", kazala nam je policijska službenica Jasna Juričić.

A upravo rad za opće dobro rezultirao je dobrim - a to je da zatvori više nisu prekrcani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo