Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Gost RTL-a

Beroš o mogućoj utrci za zagrebačkoga gradonačelnika: 'Ne u ovom trenutku, želim se baviti zdravstvom'

Aktualni ministar zdravstva osvojio je više preferencijskih glasova i od Andreja Plenkovića

Leona Šiljeg, Vijesti.hr/ 6.7.2020. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

HDZ je uvjerljivi pobjednik parlamentarnih izbora, a dodatnog razloga za slavlje ima i ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš je bio prvi na HDZ-ovoj izbornoj listi u X. izbornoj jedini, a osvojio je čak 35.678 preferencijskiih glasova, odnosno 45,47 % svih glasova liste.

Je li ga iznenadilo što je osvojio više glasova i od svog šefa Andreja Plenkovića te kako se osjeća dan nakon velike pobjede, Beroš je komentirao u RTL-u Danas.

"Tijekom kampanje nisam bio orijentiran prema preferencijskim glasovima, nego prema uspjehu čitave liste, to smo na neki način ostvarili i s tim rezultatima sam u cijelosti zadovoljan. Svjedočili smo naše rezultate, naš program, bavili se pozitivnom kampanjom, nismo se toliko bavili našim protivnicima tako da vjerujem da su građanke i građani prepoznali naše napore. I dosadašnje i one koje smo spremni poduzimati u budućnosti", rekao je Beroš te dodao da je njegova ideja baviti se zdravstvenom politikom, ali da još nije razgovorao s Andrejem Plenkovićem o tome hoće li ostati na poziciji ministra zdravstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pitanje misli li druge godine na lokalnim izborima ići u utrku za gradonačelnika Zagreba, Beroš je odgovorio: "Rekao sam da bih se volio baviti zdravstvenom problematikom i rješavanjem tih nagomilanih problema. Prvog dana mandata razgovarali smo o listama čekanja, organizaciji zdravstvenog sustava i drugim elementima koji ne funkcioniraju na najbolji način, iako smo u koronakrizi savršeno reagirali kao zdravstveni sustav. Ali ima mjesta unapređenju i time bih se htio baviti. To znači 'ne' u ovom trenutku".

Izlaznost je bila nikad manja. Tko je kriv, strah od koronavirusa ili opća apatija? 

"Mislim da je riječ o kombinaciji faktora. Ljetno je vrijeme, zbog epidemije smo određene uvjete morali zadovoljiti, a pojedini nisu išli glasati zbog nezadovoljstva onime što se nudi", smatra Beroš.

Kada bi se svi pridržavali preporuka, o mjerama ne bismo razgovarali

Odmah kad su završili izbori, počelo se govoriti o pooštravanju mjera zbog koronavirusa, ponajprije o zabrani obiteljskih okupljanja i vjenčanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču


"Trenutno smo evidentirali da su obiteljska okupljanja problem, kao što smo prije deset dana evidentirali noćne klubove i tada poduzeli mjere koje su dale rezultate. Razmišljamo o mjerama, ali to još u ovom trenutku 'nije na tapeti' iako smo na Stožeru ujutro dugo razgovarali o koronakrizi. Mnoge su mjere na stolu, primijenit ćemo ih kao i do sada, u trenutku za koji smatramo da je optimalan", rekao je Beroš ne otkrivajući detalje te dodao:

"Kada bi se svi pridržavali preporuka - fizički razmak, provođenje higijene - ne bismo o mjerama razgovarali."

"Provode se ciljane i selektivne mjere"

No preporuka se baš nisu pridržavali ni sinoć u HDZ-ovu izbornom stožeru, pogotovo kada je u pitanju držanje distance.

"Bitno je da je taj skup ispred organizatora na adekvatan način organiziran. Mjerila se temperatura, pazilo se na higijenu, ali normalno da ne možete odgovarati za svačije ponašanje u svakom trenutku. Ali svi skupovi su bili na otvorenome gdje je manja mogućnost prijenosa virusa. Vjerujem da neće bitno utjecati na epidemiološku situaciju i da zbog skupova i izbora neće biti većeg broja zaraženih", rekao je Beroš.

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je da je Hrvatska još prije dva tjedna trebala pooštriti mjere, a da je sve "stalo" zbog izbora. Beroš mu odgovara:

"Kolega Kaić je također sudjelovao u radu Stožera i nije u tom trenutku, ranije dakle, iskazivao neko posebno protivljenje svim našim mjerama koje smo poduzimali. Tijekom posljednja dva tjedna su se određene mjere i mijenjale, prema tome, izvjesno je da su mjere koje u ovom trenutku provodimo selektivne i ciljane, nema generalnih koje bi se odnosile na čitav teritorij RH."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Beroš je na kraju rekao da će Stožer nastaviti rad u istom sazivu, da su svakodnevno u kontaktu, ali da press konferencije vjerojatno neće biti na svakodnevnoj bazi. 

Leona Šiljeg, Vijesti.hr/ 6.7.2020. u 18:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču