žele živjeti svoj život / Otac malene Mile poslao važnu poruku: 'Naš život nije meksička sapunica, a pretjeranom ushitu nema mjesta...'

Image
Foto: Facebook/Pixsell

Razumljiv je interes javnosti za stanje i život malene Mile Rončević, ali razumljivo je i traženje njezinog oca da žive daleko od medija, život kakav su živjeli i prije

27.8.2020.
13:21
Facebook/Pixsell
VOYO logo

Marin Rončević, otac malene Mile, koja se prije nekoliko dana vratila s uspješnog liječenja u SAD-u, oglasio se na Facebooku.

Mila je bolovala od rijetkog oblika leukemije, a na liječenje u Ameriku, za koje je u velikoj humanitarnoj akciji prikupljeno više od 37 milijuna kuna, otputovala je u travnju prošle godine. U bolnici Children’s Hospital of Philadelphia presađena joj je koštana srž i oporavak je bio uspješan, a nalazi dobri.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
završilo liječenje u sad-u /

Odlične vijesti! Mila je pobijedila opaku bolest i vratila se s roditeljima svojoj kući

Image
završilo liječenje u sad-u /

Odlične vijesti! Mila je pobijedila opaku bolest i vratila se s roditeljima svojoj kući

Rončevići su višak novca prebacili u zakladu koju su osnovali kako bi pomogli djeci kojoj su potrebna sredstva za skupa liječenja u inozemstvu, nedostupna u Hrvatskoj. 

Otkad se saznalo da je malena Mila opet u svojoj Rijeci i da je dobro, interes javnosti je golem, a njezin otac, Marin Rončević objavio je post na Facebooku kako bi odgovorio na dio pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dragi svi, lijep pozdrav.

Pišem ovako jer ne mogu svakome odgovoriti pojedinačno, ne stižem, a interes (posebice medija) je zaista velik. Još jednom - hvala svima na svemu učinjenom - obitelji, prijateljima, medijima, svim poznanicima, a posebno nepoznatim ljudima koji su se uključili u akciju i pomogli nam da Milu odvedemo na liječenje koje je (za sada) prošlo vrlo uspješno i rezultiralo našim povratkom kući. Mi smo vam neizmjerno zahvalni i još pod najvećim dojmom ove nevjerojatne priče o empatiji i zajedništvu. Nadam se da će se taj moment nastaviti kad Zaklada potroši sredstva i kad bude potrebna pomoć za drugu djecu. Ja sam 100% siguran da hoće, jer sam osobno vidio tu slogu i zajedništvo nekoliko puta i toga nema nigdje u svijetu. Takve priče nam zaista služe na čast, jer je humanitarni rad u svijetu, gdje uopće postoji, "privilegija" bogatih obitelji, a kod nas se ljudi povremeno odreknu ručka da pomognu drugima. To je kapital veći od bilo koje love i privilegija koja pokazuje da smo kao društvo jos uvijek Ljudi. Mnoge su druge države i nacije u "razvoju i napretku" društva, tu najbitniju odrednicu humanosti izgubile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se nas tiče, nažalost, pretjerano pozitivnim pričama i ushitima (još) nema mjesta. Mila je i dalje u vrlo visokom riziku od infekcija, narednih pet godina u povišenom riziku čak i povrata bolesti, još godinu dana može razviti i kronični GVHD (akutna reakcija davatelja protiv primatelja op.a.)... Ne želimo nikog zamarati s time, a naravno da se nadamo i vjerujemo da se ništa od navedenog nece dogoditi. Isto tako, ne želimo i ne možemo reći da je sve ok i gotovo jer to jednostavno ne možemo znati.

Što se tiče istupa u medijima, oni više nisu u najboljem interesu djeteta. Mislim da smo stvarno bili fer, čak i kad je bilo najteže, i o tijeku i načinima liječenja pravovremeno obavještavali javnost. Tko ima dvojbe, nije pratio slučaj, što je potpuno prihvatljivo i normalno, ali nije i ne može biti naš problem i obaveza. Sve bitno je rečeno na Božić 2019. Isto tako, sve vezano uz rad Zaklade je potpuno transparentno i dostupno svima koji na to imaju pravo. Imena djece koja se obrađuju i njihove bolesti, kao i načini liječenja, poznati su većem broju liječnika koji donose odluke i sudjeluju u radu Zaklade. U dogovoru s knjigovođom i pravnicima napravit ćemo i izvještaj u kojem će se, koliko je dozvoljeno da se ne ugroze prava djece, jos jednom navesti svi izdaci. Ponavljam, 100% troškova, išlo je isključivo u liječenje djece i dozvoljene povezane troškove, o čemu sam se također izjasnio nedavno. Ovom prilikom molim i korisnike pomoći da se slobodno jave medijima i da ispričaju svoju priču, možda ce svojim istupom potaknuti neke ljude da se jave za pomoć, ili pokrenuti neki novi val dobrote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjave za medije, kao obitelj, nećemo davati, ne zato što smo bezobrazni, nezahvalni ili nešto treće, nego zato što zaista više nemamo što reći. Naš zivot nije meksička sapunica, nego drama, a akteri su prije ove priče - vlastitim izborom - bili potpuno anonimni ljudi, s izuzetkom mog oca. Znam da više ne možemo biti potpuno anonimni, ali smatram da smo potpuno nebitni i da smo rekli sve što javnost zanima. Sve povrh toga, zaista jest politikanstvo i neke komentare (da sam znao da će biti popraćeni u medijima na takav način), nikad ne bih dao. Mea culpa. Ispričavam se svima koje je to povrijedilo, ali ostajem pri svojim stavovima (odsad uvijek samo za sebe).

Ostajemo pozitivni, apolitični, poluanonimni i potpuno nebitni svima, osim korisnicima Zaklade. Hvala svima jos jednom! BB"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo