Analiza završetka krize vlasti / Otkrivamo detalje dogovora: 'Obećanje će se odnositi i na policajce, ali i na neke druge kategorije'

HNS i HDZ su postigli dogovor oko povećanja plaća učiteljima

30.10.2019.
19:10
VOYO logo

HDZ i HNS, čini se, preživjeli su još jednu krizu. Uz koalicijski sastanak u Banskim dvorima nasamo su ostali Andrej Plenković i Ivan Vrdoljak i dogovorili se da se proračun ne mijenja, ali je premijer obećao da će do kraja lipnja izraditi Uredbu o koeficijentima kojom se oni mijenjaju svima u javnoj i državnoj upravi.

Ne isposluje li se povećanje tom metodom - od prvog srpnja ide dva posto povišice koficijenta učiteljima. I tako je koalicija između HDZ-a i HNS-a spašena, no čini se kako se i ovaj put radi samo o privremenom rješenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo obećanje će se odnositi i na policajce, ali i na neke druge kategorije. Upravo je to potvrdio Gordan Jandroković. Sve će to ovisiti o analizi stručnjaka koji će se baviti analizom koeficijenata. Sve bi trebalo biti gotovo do sredine iduće godine koja je ujedno i izborna. Postavlja se pitanje kako će se i na koji način odrediti koeficijenti ako se te godine održavaju izbori? Pitali smo Jandrokovića i na koji će se način te koji će to ljudi raditi analizu te koliko će ona stajati državu. Odgovorio nam je kako je u ovom trenutku to nemoguće reći. Ono što uvjeravaju i Jandroković i Vrdoljak jest da je koalicija stabilna. Vrdoljak je kazao i kako će od ministara zatražiti da podrže proračun", izvijestila je reporterka Damira Gregoret koja je cijeli dan pratila sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima. 

Sindikatima premalo?

Premijer Andrej Plenković uvjeren je kako će se štrajk nakon ovih pregovora - prekinuti. Potvrdio je to Gordan Jandroković koji nije bio baš jasan hoće li se zabraniti štrajk, no ono što se čeka jest reakcija sindikata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Mihalinec kazao je za RTL kako je ova ponuda koju su dogovorili HNS i HDZ puno manja od onoga što su oni tražili. Umjesto šest posto dobit će povećanje od dva posto i to tek sredinom iduće godine. Također kaže da očekuje Plenkovića da ih pozove na sastanak te da će o ovoj temi sutra održati konferenciju za medije. 

"Taj njihov dogovor apsolutno nema veze sa zahtjevima sindikata koji su u štrajku. Prema tome što smo vidjeli sigurno za nas nije prihvatljiv. Štrajk ide dalje on se može zaustaviti samo dogovorom vlade i sindikata koji su u štrajku, a ne nakon dogovora koalicijskih partnera", poručio je Branimir Mihalinec, iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li HNS prihvatiti ponudu?

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak u ovim trenucima ponudu Andreja Plenkovića obrazlaže svom članstvu koje je tijekom dana poručivalo kako je spremno izići iz Vlade. S duge strane, da je HDZ bio spreman na sve opcije, dokazuje i dolazak Radovana Fuchsa u Banske dvore, koji se spominjao kao novi ministar obrazovanja. 

"Ova ponuda ne bi smjela biti nešto što članovi HNS-a ne bi mogli prihvatiti", kazao je reporter Boris Mišević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je puno članova koji su bili zadovoljni i prethodnom ponudom, s druge strane ovo je jedna politička ponuda HNS-a. Izgleda da je Plenković bio u krivu kada je mislio da će se samo tako riješiti HNS-a. Očito bi im taj ples po tankom rubu u Saboru s četiri ministra iz redova HNS-a i dva člana kluba donio veliki rizik. HNS da je, ulaskom u koaliciju s HDZ-om, izgubio dio potpore birača, da su danas izašli iz koalicije, bilo bi pitanje kako bi prošli na izborima. Znamo kako ih ankete ocjenjuju. To je vrlo mali postotak. Ako su u koaliciji s HDZ-om, onda je bolje da su postigli dogovor", kazao je Boris Mišević. 

Sastanak Predsjedništva HNS-a još traje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE VIJESTI

Cijela koalicija usuglasila pet važnih pitanja

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandorković rekao je u srijedu da se cijela koalicija usuglasila oko pet važnih pitanja, da su s predstavnicima HNS-a dogovorili da se ide s proračunom kakav je Vlada predložila i da vladina uredba treba biti gotova do 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o rebalansu proračuna, proračunu za 2020., setu poreznih zakona, minimalnoj plaći i Zakonu o blagdanima. 

Dogovorili smo ono što je najavio predsjednik vlade, da želi 2+2+2 za iduću godinu i da se isto tako riješi i pitanje s koeficijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da uredba ne bude donesena do 30. lipnja tada bi išli za dva posto za one resore za koje je procjena da su potplaćeni, rekao je dodavši kako su tu i policija i prosvjeta.

Istaknuo je kako će se sa sindikatima još morati razgovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dodatni osigurač nudimo dva posto nakon 30. lipnja

Vjerujem da je ovo dobra ponuda, da se dobiva šest posto što su sindikati željeli, rekao je te dodao da, isto tako, rade na uredbi o koeficijentima koja je njima iznimno važna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dodatni osigurač nudimo i tih 2 posto nakon 30. lipnja, rekao je Jandroković.

Napomenuo je kako je prijedlog Vlade da se u analizu koeficijenata uključe i strani ekspert te da se napravi pravedna uredba kako bi koeficijenti, kod kojih postoje prijepori da nisu pravedni, bili napravljeni na najbolji mogući način i dobro strukturirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako će tu biti pomoći i domaće struke te da bi trebalo uključiti i sve one koji su zainteresirani te da će o tomu odlučivati Vlada.

Naglasio je kako šest posto koje su sindikati tražili to dobivaju te dodao kako uredba treba biti gotova do 30. lipnja. Poslu trebamo pristupiti ozbiljno i adekvatno jer u posljednjih 30 godina nije nađen adekvatan sustav plaćanja u državnom i javnom sektoru, ustvrdio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ni u jednom trenutku nismo osporavali pravo na štrajk'

 "Mi preuzimamo odgovornost i radimo na uredbi", rekao je dodavši kako stvaraju uvjete da i druga strana pristane na kompromis, dijalog i razgovor.

Istaknuo je kako ni u jednom trenutku nisu osporavali pravo na štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o budućim ucjenama HNS-a, odgovorio je kako je koalicija danas vrlo brzo došla do konsenzusa te da su oko proračuna dodatno razgovarali s HNS-om.

Istaknuo je da su u ovom trenutku postigli sporazum. "Uvijek može doći do nesporazuma, ali dogovorili smo se da donosimo i rebalans proračuna i proračun", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković ne očekuje da bi predsjedništvo HNS-a moglo odbiti dogovor.

Da je bilo lako, smatra, onda bi uredbu donijele i vlade prije nas. To nije bilo lako, ali vjerujem da ova vlada može riješiti ovo pitanje, rekao je uvjeren da će uredba biti napravljena do 30. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo