OTVARANJE ISLAMSKOG KULTURNOG CENTRA / Otkrivamo detalje protokola za Erdoganov posjet Sisku: Evo kakve će biti mjere sigurnosti

U Sisku će otvoriti Islamski kulturni centar, a turski predsjednik sastat će se s predsjednicima Republike i Vlade

6.9.2022.
19:17
VOYO logo

Posljednje pripreme u punom jeku. Šest godina od kamena temeljca otvara se Islamski kulturni centar u Sisku.

"Emocije su stvarno posebne. Tu je emocija i uzbuđenja i ushićenja i napetosti koja se može rezati u zraku", kazao je za RTL Alem ef. Crnkić, sisački imam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitveni prostor prostire se na 500-tinjak četvornih metara. Njegova vrata ostaju zatvorena sve dok ne dođe turski predsjednik i svečano ih otvori. Uz muftiju, dočekat će ga i sisački imam.

"Mi taj dan ćemo vjerojatno u sklopu našeg gostoprimstva predsjedniku Republike Turske poslužiti tradicionalni turski čaj koji su prethodno priprema iz posebnih turskih čajnika i malih šalica. Uvijek se turski čaj pije uz zalogajčiće turske baklave", kazao je imam Crnkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjernici su pratili iz dana u dan kako se gradio centar i džamija. Za vikend će vrata biti otvorena svima - bez službenih ceremonija.

Image
U SISKU /

Prije Erdoğana smo obišli novi Islamski kulturni centar: 'Od vjernika dijelio me zid, a sad ćemo imati eko-džamiju'

Image
U SISKU /

Prije Erdoğana smo obišli novi Islamski kulturni centar: 'Od vjernika dijelio me zid, a sad ćemo imati eko-džamiju'

"Doći ću, naravno. Nakon potresa morali smo se preseliti jer nam je zgrada crvena naljepnica, pa smo čak uzeli godišnji da dođemo", kazala je Siščanka Sara Zulić Mehinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolaze svi vjernici iz regije i šire. Stvarno očekuje se događaj kakvom Sisak još nije svjedočio - ovo je stvarno nešto veliko", kazao je Siščanin Armin Mehinović.

Svjedočit će i velikim mjerama osiguranja. U glavnom gradu već vlada kaos na prometnicama. Policijske trake i posebna regulacija prometa su do četvrtka u 22 sata. Zabranjeno je parkiranja vozila na označenim mjestima. U Hrvatsku stiže i prva dama Turske Emine Erdogan koja će se sastati sa Sanjom Musić Milanović prije podne, a onda ide u Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Damski program je sastavni dio u ovim prigodama. Mi smo jučer imali završne konzultacije. Znate da su sastavni dio naših kulturoloških i konvencionalnih običaja da dodijelimo neki poseban buket cvijeća, aranžman", objasnio je imam Crnkić.

Turski predsjednik stigao je u Bosnu i Hercegovinu. Uz vojne počasti dočekan je ispred Predsjedništva BiH i sastao se s trojicom članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema mom mišljenju, u vezi odluke oko izbornih zakona, ova trojica lidera trebaju donijeti tu odluku. Ne treba doći do intervencije visokog predstavnika jer se to kosi sa demokratskim principima. Svaki naš korak treba biti u skladu s time", kazao je Erdogan.

I prije je dolazio za vrijeme predizborne kampanje u BiH, a sada naglasio da je važno da izbori u listopadu budu konstruktivni i transparentni. Već sutra je u službenom posjetu Srbiji, a onda stiže u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo