ISTRAŽIVANJE PORTALA VIJESTI.HR / Otkrivamo! Koja Vlada je najviše podigla plaće. Samo jedan premijer je uspio napraviti minus

Image
Foto: PIXSELL

U 25 godina od uvođenja kune imali smo devet Vlada. 1994. prosječna plaća bila je 1106 kn, a 6262 kn na kraju 2018.

20.3.2019.
10:25
PIXSELL
VOYO logo

Kada je Hrvatska u siječnju 1994. godine uvela kunu kao valutu prosječna neto plaća, prema podacima koje smo dobili od Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 1106 kuna, dok je krajem 2018. bila 6262 kune. U tih 25 godina povećala se za 5,6 puta no, naravno, povećali su se i troškovi života. U tih 25 godina imali smo devet Vlada. 

Portal Vijesti.hr donosi izračun koliko je svaka od tih Vlada povećala prosječnu plaću u mandatu, a možete ga pogledati u FOTOGALERIJI 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti da se metodologija izračuna promjenila u siječnju 2016. godine pa se podaci o prvih sedam i zadnje dvije Vlade, one Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, ne mogu uspoređivati s Vladama Zorana Milanovića, Jadranke Kosor, Ive Sanadera, Ivice Račana, Zlatka Mateše i Nikice Valentića

Tihomir Orešković jedini imao pad prosječne plaće

Negativni rekorder, koji je jedini zabilježio pad prosječne plaće u svom mandatu, je Tihomir Orešković čija Vlada nije bila na vlasti niti čitavu 2016. godinu jer se raspala zbog afere tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Orešković je vladao deset mjeseci. Na početku mandata, u siječnju 2016. godine, prosječna plaća iznosila je 5646 kuna, dok je na kraju ona bila četiri kune manje, što znači da je mjesečno padala za 40 lipa. Nije mnogo, ali će ostati upamćeno da je Tihomir Orešković, nestranački premijer Vlade HDZ-a i Mosta, jedini imao pad prosječne plaće u mandatu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Aktualna Vlada Andreja Plenkovića je, uz Oreškovićevu Vladu, jedina prema kojoj je DZS primjenjivao novu metodologiju, a ona prema podizanju prosječne plaće stoji jako dobro. Na početku Plenkovićeva mandata, u listopadu 2016. godine, prosječna plaća iznosila je 5642 kune, a do prosinca 2018. (zadnji mjesec za koji smo dobili podatke DZS-a), povećala se za 620 kuna na 6262 kune. Mjesečno je prosječna plaća u Plenkovićevoj eri rasla za 22,9 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Otkrivamo! Koja Vlada je bila najuspješnija u podizanju plaća. Samo jedan premijer je u svom mandatu uspio napraviti minus

Image

Otkrivamo! Koja Vlada je bila najuspješnija u podizanju plaća. Samo jedan premijer je u svom mandatu uspio napraviti minus

Milanović i Kosor najgori

Prema staroj metodologiji, na dno ljestvice u podizanju prosječne plaće smjestile su se Vlade Zorana Milanovića i Jadranke Kosor. I jedna i druga Vlada upravljale su zemljom nakon velike gospodarske krize 2008. godine. Milanović je u četiri godine vladavine prosječnu plaću podignuo za 279 kuna, što je samo 5,6 kuna mjesečno, a taj rezultat ga je "zakucao" na dno ljestvice po staroj metodologiji. S druge strane, Kosoričina Vlada je u dvije i pol godine prosječnu plaću podigla za 185 kuna ili 6,1 kunu mjesečno.

Na sredini ljestvice, po staroj metodologiji DZS-a, smjestile su se Račanova i dvije Sanaderove Vlade. Račanova Vlada je u razdoblju od siječnja 2000. do prosinca 2003. godine plaću prosječno mjesečno dizala za 17,7 kuna. Uspješnija od nje bila je prva Sanaderova Vlada, koja je na vlasti bila do siječnja 2008. godine, a prosječnu plaću je mjesečno dizala za 19,4 kune, dok je njegova druga Vlada bila neuspješnija od Račanove - dizala je prosječnu plaću 15,2 kune mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješniji Mateša i Valentić

Mnogima će to biti veliko iznenađenje, no najuspješnije Vlade po staroj metodologiji su HDZ-ove Vlade iz ere Franje Tuđmana koje su vodili Zlatko Mateša i Nikica Valentić. Vlada Zlatka Mateše, koja je na vlasti bila od studenog 1995. do siječnja 2000. godine, podigla je prosječnu plaću sa 1985 na 3191 kunu, što je prosječno mjesečno 23,6 kuna. 

Daleko na vrhu ljestvice je Vlada Nikice Valentića koja je prosječnu plaću mjesečno dizala za čak 38,2 kune. Njegov mandat smo u statistici malo skratili te smo računali od uvođenja kune 1. siječnja 1994. godine jer je nemoguće uspoređivati podatke o prosječnoj plaći u Hrvatskim dinarima i kunama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku još uvijek ratne 1994. prosječna plaća iznosila je samo 1106 kuna, a do kraja Valentićeva mandata u studenom 1995. podigla se na 1985 kuna.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo