ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOP / OTKRIVAMO Tko daje podršku Plenkoviću, a tko Bernardiću? Ovo su tipični birači HDZ-a i SDP-a

Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL, Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Image
Foto: Miranda Cikotić/PIXSELL, Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvatska je između HDZ-a i SDP-a najviše podijeljena regionalno i po obrazovnoj strukturi birača

13.10.2019.
17:00
Miranda Cikotić/PIXSELL, Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Prema istraživanju CRO Demoskop za RTL provedenom početkom listopada HDZ Andreja Plenkovića bilježi potporu od 27,4 posto, a SDP Davora Bernardića 24,3 posto. Na temelju ovog istraživanja po socio-demografskim obilježjima napravili smo dublju analizu kako bi izgledao tipičan glasač ili glasačica HDZ-a i SDP-a.  

Ukratko, tipičan birač, odnosno u ovom slučaju biračica HDZ-a bila bi žena iz Dalmacije, starija od 70 godina koja nije završila ni osnovnu školu i svjetonazorski se svrstava u desni centar. Kod SDP bi to bila, također, žena starija od 70 godina, ali iz Istre ili Primorja koja je završila fakultet i deklarira se ljevičarkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP i HDZ većinski podržavaju žene i stariji

Mnogima će biti iznenađujuće da vladajuća stranka veću potporu ima među ženama, nego među muškarcima. Među ženama Plenkovićeva stranka ima potporu od 27,5, dok među muškarcima ona iznosi 0,3 postotna boda manje 27,2 posto. Još je veća razlika kod SDP-a koji među ženama ima potporu od 26,3 posto, a među muškarcima 22,5 posto. 

Image

OTKRIVAMO Ovo su tipični birači HDZ-a i SDP-a!

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se pogledaju dobne skupine, HDZ ima najveću potporu među populacijom starijom od 70 godina u kojoj ga podržava 33,3 posto ispitanika. Potom slijede oni od 60 do 69 godina s potporom od 29,3 posto i pedesetogodišnjaci s podrškom od 27,7 posto. U populaciji mladih, od 18 do 29 godina podržava ih 27 posto, dok najmanji rejting imaju među ljudima "srednjih godina". U populaciji tridesetogodišnjaka ona iznosi 23,4 posto, a u populaciji četrdesetogodišnjaka još je manja - 22,1 posto. 

I SDP najveću potporu ima u dvije najstarije skupine: u ovoj starijoj od 70 godina imaju 32,5 posto, a među šezdesetogodišnjacima 31,9 posto. Potom slijede oni od 50 do 59 godine gdje im je rejting 25,4 posto, a 21,5 posto imaju među tridesetogodišnjacima. Najmanju podršku bilježu među najmlađima, onima između 18 i 29 godine (19,8 posto) te u skupini od 40 do 49 godina (12,5 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP biraju obrazovaniji građani

U obrazovnim skupinama kod HDZ-a vrijedi pravilo, što je obrazovanje niže - to je potpora veća, dok je kod SDP-a obratna situacija. 

Tako među onima bez obrazovanja podrška vladajućoj stranci Andreja Plenkovića iznosi čak 62,5 posto, a kod onih koji su završili samo osnovnu školu imaju potporu od 40,8 posto. Manju podršku od one koju imaju na nacionalnoj razini bilježe u skupinama srednje i visoko obrazovanih građana. Za HDZ bi glasovalo 23,4 posto onih koji su završili srednju školu, dok bi kod visokoobrazovanih taj postotak iznosio 22 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Najveću potporu od 29,7 posto SDP bilježi među visokoobrazovanim biračima, dok ih među onima koji su završili srednju školu podržava 26,3 posto. Najmanju podršku stranka Davora Bernardića ima među onima sa samo završenom osnovnom školom (15,6 posto), dok ih među onima bez škole ne podržava nitko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska regionalno podijeljena između HDZ-a i SDP-a 

Velika razlika između dvije hrvatske najveće stranke je i kada se usporedi njihova podrška po regijama. HDZ najviše podržavaju glasači iz Dalmacije (38,8 posto), a slijede ih Slavonci (35,4 posto) i birači iz središnje i gorske Hrvatske s 35,3 posto. Podršku koja je ispod one na nacionalnoj razini od 27,4 posto imaju u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj (23,3 posto), Zagrebu i zagrebačkoj županiji (18,4 posto), dok daleko najmanje ih podržava stanovništvo Istre i Primorja - 11,5 posto.

S druge strane najveću potporu SDP ima baš u Istri i Primorju (42,6 posto), a slijedi je Sjeverozapadna  Hrvatska s potporom od 30 posto, a više od nacionalnog rejtinga socijaldemokrati imaju u zagrebačkoj regiji (25,7 posto). U Slavoniji im je potpora 23,1 posto, u Dalmaciji 17,2 posto, a najmanji rektim im je u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj gdje ih podržava samo 11,8 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači HDZ-a svrstavaju se u desni centar, SDP-ovi su ljevičari 

Očekivano se velika razlika između HDZ-a i SDP-a ogleda i kako se svjetonazorski pozicioniraju njihovi birači.

HDZ daleko najveći rejting ima među glasačima desnog centra i desnice. Čak 53,4 posto potpore HDZ ima među biračima koji se svjetonazorski svrstavaju u desni centar, dok samo malo manju podršku bilježe kod onih koji kažu da su desno - 52,2 posto. Vladajuću stranku podržava i 24,2 posto glasača koji se izjašnjavaju kao "niti lijevo, niti desno", odnosno onih koji se smatraju političkim centrom. Nitko tko se svjetonazorski smatra ljevicom nije se izjasnio da bi glasovao za HDZ, dok među lijevim centrom imaju potporu od samo 0,8 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je "zagrabio" lijeve birače i više nego je HDZ desne. Tako socijaldemokrati imaju podršku od 61,3 posto među ljevičarima, a 60,9 posto među onima koji se izjašnjavaju kao lijevi centar. 17 posto onih koji smatraju da su centar (odnosno 'niti lijevo, niti desno) glasovalo bi za SDP, dok bi 0,8 posto onih koji se smatraju desnim centrom glasovalo za socijaldemokrate. Niti jedan desničar u ovom istraživanju nije dao podršku SDP-u. 

Ovo istraživanje pokazuje da je HDZ suveren na desnici i desnom centru, a SDP na ljevici i lijevom centru. Hrvatska je između dvije najveće političke stranke najviše podijeljena kada se pogleda podrška obrazovanijeg dijela stanovništva koje bira SDP i onog manje obrazovanog koji bira HDZ te regionalno gdje su Dalmacija i Slavonija HDZ-ovi, a Istra i Primorje i sjeverozapadna Hrvatska SDP-ove.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo