najmlađi predsjednik hdz-a / Otkrivamo tko je novi šef HDZ-a: Plenković igra košarku, priča četiri strana jezika i sluša Stonese

Andrej Plenković biti će najmlađi predsjednik HDZ-a dosad. Govori 4 jezika, kao i Ivo Sanader, i igra košarku kao i Zoran Milanović. Doznajte nepoznato o budućem šefu HDZ-a

6.7.2016.
22:34
VOYO logo

Danas nadomak mjestu lidera najbrojnije hrvatske stranke, a za mnoge i dalje nedovoljno poznat. Barem kad su detalji iz prošlosti u pitanju.

Image
karamarko će odstupiti? /

Plenković najavio da je spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a, podržao ga i Stier

Image
karamarko će odstupiti? /

Plenković najavio da je spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a, podržao ga i Stier

Iako mu je obitelj iz Dalmacije, 46-godišnji Andrej Plenković rođen je i odrastao u Zagrebu. Tečno govori engleski, talijanski i francuski, služi se i njemačkim, a svoje znanje jezika, među ostalim, brusio je i u elitnoj zagrebačkoj gimnaziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnju naobrazbu nastavio je na Pravnom fakultetu, gdje je bio i 1991. godine, a 2002. ondje je stekao stupanj magistra znanosti.

U mladosti se dosta bavio sportom, a mjesto gdje je oduvijek davao najviše bila je diplomacija. Nakon završenog fakulteta, odmah se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Andrej je već tada bio vidljivo jedan od najboljih mladih diplomata. Krasilo ga je nekoliko osobina, koje je zadržao, čini mi se, do danas. Bio je vrlo stručan, dobro obrazovan, isto tako bio je uvijek vrlo odmjeren, pazi što govori, nije se zalijetao", tvrdi bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. 

Priča se da ga Ivo Sanader, koji kao i on, govori ista četiri strana jezika, nije volio. Vrijeme njegove vlasti Plenković je proveo mahom u Bruxellesu i Parizu, da bi preuzeo dužnost državnog tajnika za europske integracije u vladi Jadranke Kosor i dao doprinos dovršenju hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona ga je potom učlanila u HDZ i predložila za svog zamjenika u utrci za čelno mjesto u stranci.

"On je bio jedno novo lice, i ja sam i neke ministre koji su bili nestranački u mojoj vladi upisala u HDZ. To je bio za sve njih uvjet da budu na listama za parlamentarne izbore 2011.", kazala je Jadranka Kosor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je HDZ izbore izgubio, postao je njihov zastupnik u Saboru, dok nije, kao HDZ-ovac s najviše preferencijalnih glasova, izabran za zastupnika u Europski parlament. Nakon tri godine, sada s novim timom, preuzima HDZ.

"Mislim da je on tip političara koji je potreban HDZ-u. Staloženog političara, osobe koja je uključiva, zna saslušati, uvažiti drugo mišljenje, voli djelovati u timu", istaknuo je Damir Krstičević, voditelj izbornog stožera Andreja Plenkovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suparnički tim vodit će čovjek s dosta sličnim životnim i profesionalnim putem, koji je Plenkovića već hvalio i kazao da treba biti u SDP-u. No, pitanje je može li proeuropski političar koji njeguje sve vrijednosti zapadne demokracije biti prihvatljiv i konzervativnijoj struji HDZ-a. 

"O njegovim stajalištima malo znamo. Mislim da je sada upravo nakon ovih izbora i u kampanji koja predstoji biti važno da odgovori na mnoga od tih pitanja", dodaje Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednika SDP-a u HDZ-u su zvali briselski Zoka. Sada njima na čelo stiže briselski Plenki. Da će se pokušati svidjeti svima, pokazuje i to da mu je najdraži film onaj koji se sviđa svima - Tko pjeva zlo ne misli, a omiljeni bend mu je Rolling Stones.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo