neumoljiv rast cijena / Otkriveno za koliko će kućanstvima poskupjeti plin u travnju ako ga uopće budemo imali

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Premijer Plenković je nedavno predstavio set mjera kojima će država i vlada spriječiti divljanje cijene energenata

2.3.2022.
10:16
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Unatoč ruskom napadu na Ukrajinu, cijena plina za kućanstva ne bi trebala poskupjeti više od 20 posto, kako je to sredinom veljače nakon predstavljanja mjera objavila Vlada, no sve to, naravno, pada u vodu obustave li Rusi opskrbu plina Europi, piše u srijedu Jutarnji list.

Dnevnik je zanimalo vrijedi li i dalje računica koju je 16. veljače predstavio premijer Andrej Plenković, posebno s obzirom na činjenicu da je u međuvremenu Rusija napala Ukrajinu, a cijene plina na tržištu znatno porasle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković tada je predstavio set mjera kojima će država i vlada spriječiti divljanje cijene energenata, a vrijednost paketa, prema najavama, bila je 4,8 milijardi eura.

Uključivao je trajno sniženje PDV-a na plin i električnu energiju sa 25 na 13 posto te izjednačenje PDV-a na plin, struju i toplinsku energiju, a u razdoblju od travnja 2022. do 31. ožujka 2023., PDV na plin bit će smanjen na pet posto. Podignuti su i mjesečni voucheri za najugroženije građane za struju i plin sa 200 na 400 kuna, a u paket je uključena i mjesečna naknada za pružatelje socijalnih usluga, njih 46.000, kao i posebne jednokratne naknade za umirovljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo od smanjenja PDV-a, predstavljalo se tada, rasterećenje je bilo predviđeno na razini 2,1 milijardu kuna.

Kako je za Jutarnji list rekao Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, cijena plina na svjetskom tržištu posljednjih je dana porasla između 20 i 25 posto, no ako se budu primjenjivale sve one mjere koje je vlada najavila, za kućanstva neće biti većih poskupljenja od onih predstavljenih sredinom prošlog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene javnih usluga ići će prema planiranome i u tom smislu poskupljenja za kućanstva, iznad onoga što je najavljeno prije, ne bi trebalo biti do travnja 2023. godine. No, kad govorimo o pravnim subjektima, ovdje je stvar prepuštena tržištu i ugovori će se sklapati po cijenama koje će vrijediti u trenutku kad pojedini subjekti budu obnavljati ugovore. Tu je zbilja teško jamčiti da neće biti promjena cijena jer je cijena plina na svjetskom tržištu porasla između 20 i 25 posto i situacija se mijenja iz dana u dan", rekao je Pudić, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo