PRESEDAN ZBOG JEDNOG SLUČAJA / Otpad ne funkcionira nigdje u Hrvatskoj pa su se komunalci ujedinili: od ministarstva traže jasne smjernice

Pet godina je kaznena prijava Dražena Ančića protiv zagrebačkog holding općinskom državnom odvjetništvu stajala u ladicama, ali zato je Visoki upravni sud bio brži

29.11.2016.
18:21
VOYO logo

Dražen Ančić dokazao je da su računi za odvoz otpada u Zagrebu ilegalni jer se baziraju na zaduženim kantama, a to nigdje u zakonu nije propisano.

Holding se na ovu presudu ne smije žaliti, ali kako je ona presedan, mogla bi za sobom povući puno gore stvari. Ako ne mora plaćati gospodin Ančić, mogli bi tako krenuti i drugi, pa su združeni komunalci odlučili jednom zauvijek stati na kraj ogromnom hrvatskom problemu - gospodarenju otpadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretrpana ili prazna – Zagrebačkom je holding potpuno svjedno. Tri godine im je trebalo da smisle pošten način naplate – a dobili smo ovo. Računi se dostavljaju i u prazne stanove, a ostali plaćaju – zrak.

"Holding vas u svojim računima zadužuje sa 50 litara po vlasniku ili korissniku nekretnine nevezano za to zivi li tamo jedan ili 10 osoba. I kad ovu zaduzenu kolicinu pomnozite na godisnjoj razini dobijete visestruko vecu kolicinu otpada nego sto se odnese na Jakusevac", poručuje Dražen Ančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet godina sudskih postupaka rezultiralo je povijesnom presudom – i on račune - ne mora platiti. Zanimljivo - to nije njegova jedina borba s vjetrenjačama.

"Mi smo s njim od 2008. godine na ovamo prošli razna prijavljivanja. Momentalno smo i mi prijavljeni visokom sudu, ali mislim da nećemo imati problema. Visoki upravni sud je već odlučivao u ovakvim slučajevima na način da komunalci nisu imali problem", kazala nam je Sonja Polonio, savjetnica u EKO Murvici, Crikvenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Crikvenici je gospodin Ančić, kažu nam u komunalnom društvu, vikendaš. Iako je tamo odvoz otpada riješen čipovima, možda i najbolje u Hrvatskoj, on upućuje na to da i kad nisi tamo - moraš plaćati. 

Čini se kao da otpad ne funkcionira nigdje pa su se komunalci ujedinili. Od Ministarstva traže jasne smjernice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je ključno – mi čekamo uredbu. Jer u ovom novom zakonu o gospodarenju otpadom piše da se cijenici ne mijenjaju dok ne dođe uredba. Čekamo 2 godine, aagrebačka čistoća je to išla priomijeniti u ovom vremenu, a sva ostala društva nisu jer su to mijenjali ranije", izjavio je Tomislav Čurko, voditelj grupacije komunalaca, HGK.

Problem jednog čovjeka otvara Pandorinu kutiju koja u Hrvatskoj smrdi otprilike kao i ona kanta na početku priče. A nakon ove presude i odvjetnici su upozorili da bi to moglo potaknuti ljude da usluge jednostavno ne plaćaju. Holding se te opcije najviše boji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi računi izdani do objave odluke Visokog Upravnog suda su valjani. Presuda je stvorila pravni kaos. Ova odluka ima velike implikacije na više od 200 hrvatskih gradova.

Ministarstvo tek odgovara kako će za nekoliko mjeseci donijeti uredbu i očekuju promjene. Do tada, komunalci se moraju snalaziti kako znaju jer ni od lokalne samouprave - nemaju puno pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo