Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Rade u dvije smjene

Otvoren je call centar za oboljele od raka: 'Javljaju nam se i pacijenti iz Dubrave jer ne znaju gdje će se l...

Telefoni ovog pozivnog centra ne prestaju zvoniti

Leona Šiljeg/ 13.11.2020. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S radom je počeo call centar za pacijente oboljele od raka, ali i sve iz KB Dubrava koji su ostali bez bolnice u kojoj su se liječili. Samo do podne zaprimili su 200 poziva. Telefon ne prestaje zvoniti, a za onkološke pacijente baš danas stiže i nova vijest.

Uskoro će se na Vladi naći Nacionalni okvir u borbi protiv raka, koji Hrvatska čeka 11 godina. U tom vremenu izmijenilo se pet vlada, a od raka je umrlo pacijenata koji čine grad veličine Splita.

Prvi dan telefoni ne prestaju zvoniti. Do podne su se na 100 poziva uspjele javiti, a drugih 100 je snimljeno.

"Najviše zovu pacijenti iz KB Dubrava koji više ne znaju gdje će obaviti preglede, kako će to funkcionirati. Veliki je problem što su već neki imali zakazane preglede u studenom, odgođeni su, pa ne znaju ni gdje ni kada. Većina tih poziva su bili Zagreb, Sisak, Karlovac, barem kod mene, za kolegice ne znam", kazala je Ivana Lela iz pozivnog centra Ministarstva zdravstva. 

Image
evo malo dobrih vijesti

Ministar Beroš reagirao nakon RTL-ove priče o Ivani koja se bori s rakom, a nema više terapije: 'Došao mi je lijek!'

Image
evo malo dobrih vijesti

Ministar Beroš reagirao nakon RTL-ove priče o Ivani koja se bori s rakom, a nema više terapije: 'Došao mi je lijek!'

Kažu, olakšalo bi im posao da građani imaju pripremljen matični broj osiguranika i OIB.

"Djelatnici u call centru će riješiti ono što mogu, a ono što ne mogu, zvat će nas koordinatore. Konkretno ja sam za KBC Sestre milosrdnice i sve bolnice imaju svoje djelatnike da bi se sve što je potrebno za onkološke bolesnike radilo nesmetano", rekao je Davor Kust, koordinator u KBC Sestre Milosrdnice. 

Uz pomoć onkološkim pacijentima, ovaj pozivni centar je i za sve pacijente koji su se liječili u KB Dubrava. Rade u dvije smjene.

"U tu mrežu treba nadodati i liječnike primarne zaštite i HZZO. Dakle, sve smo objedinili u jednu mrežu da bi najbolje komunicirali puteve naručivanja i dijagnostičke postupke", pojasnio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Iz Udruga pacijenata oboljelih od raka, koje je jučer primio i predsjednik Republike, kažu, ovo je važan korak.

"Uvijek se treba nadati da smo nešto naučili iz prošlih nekakvih možda grešaka ili nedovoljno dobre organizacije. Ovo bi mogla doista velika stvar za pacijente kad se povezu s koordinatorima, pa da se za prvu ruku riješe pacijenti koji su naručeni u KB Dubrava", rekla je Ljiljana Vukota, članica Inicijatve Hrvatska protiv raka. 

Baš u petak im je stiglo pismo u kojem stoji da će Nacionalni okvir protiv raka, koji čekaju više od 10 godina, uskoro biti dostavljen Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Izuzetno optimistično pismo koje je vjetar u leđa. Mi iščitavamo riješenost Ministarstva zdravstva da se ovaj proces čim prije privede kraju čim prije. Za nas to čim prije znači kraj studenoga. Nadamo se da će to bit tako", smatra Vukota. 

"Vjerujem da će vrlo brzo biti donesen. Evo, to ću prvi put iznijeti javno. Moja očekivanja su do početka prosinca ove godine. Ne znam hoćemo li uspjeti jer to ne smije biti lista dobrih želja, on mora biti utemeljen", kazao je Beroš. 

Ako se donese strategija i pametno provodi, u idućih 10 godina može se spasiti život ljudi koliko ih primjerice ima Karlovac.

Leona Šiljeg/ 13.11.2020. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nacionalni program

Mladi liječnici će opet morati na pripravnički staž, dobit će mentore u ovim zdravstvenim sektorima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba