NASTAO IZ REVOLTA / U prvi takav muzej u Hrvatskoj uložili 30 milijuna kn: 'Neki u tome vide razrušene tvornice, a ja potencijal'

Posjetitelji mogu vidjeti kako je nekada izgledao jedan od najvećih industrijskih gradova

7.12.2019.
15:40
VOYO logo

Sisku je Sveti Nikola donio novi muzej. Odnosno, preciznije, u sklopu Gradskog muzeja u otvoren je Info centar industrijske baštine. Uz pomoć raznih tehnoloških trikova, posjetitelji mogu iz prve ruke vidjeti kako je nekada izgledao jedan od najvećih industrijskih gradova.

Uloženo gotovo 30 milijuna kuna

U muzeju se mogu vidjeti tehnološka čuda u koja je uloženo gotovo 30 milijuna kuna. Da bi se stari podsjetili, a mladi naučili postavljena je interaktivna karta industrijske rute staroga Siska. Na svakom hotspotu možete nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gledamo na industrijsku baštinu Siska kao na nešto pozitivno. Kao nešto što se može iskoristiti za kvalitetniji razvoj grada u budućnosti. Ono što neki gledaju kao razrušene tvornice, ja u tome vidim bitan potencijal'', rekao je Vlatko Čakširan, idejni začetnik i ravnatelj Gradskog muzeja Sisak.

''U Europi je industrijska baština nešto što se promovira, a u Hrvatskoj je to još u povojima. Muzej Industrijske baštine grada Siska  je prvi takve vrste u Hrvatskoj'', naglasio je ravnatelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kvalitetan timski rad''

Muzej je bio timski rad svih u Sisku, za njega se pametno izvukao novac iz europskih fondova.

''Grad Sisak je podržavao ovaj projekt od početka do kraja. Mnogo je agencija i individualaca pomagalo. To je bio jedan kvalitetan timski rad'', rekao je Čakširan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Što je pokazatelj da mi u Sisku možemo raditi kvalitetne stvari. U Sisku je malo onih kojima netko u obitelji nije radio kao radnik u tvornici. Baš zato što je meni bilo teško gledati situaciju u Sisku, pogotovo od 1995. do 2000. godine. Nekakav revolt u meni izazvao je ovaj projekt. Ja u ovom vidim jednu pozitivnu situaciju i kvalitetan iskorak prema boljoj budućnosti'', zaključio je Čakširan.

Muzej će raditi svih sedam dana u tjednu. Radnim tjednom bit će otvoren do 18, a vikendom do 14 sati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo