Mandat na 4 godine / Otvorena biračka mjesta za 'manjinske izbore': Kandidata je više od 6500

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ukupno biraju 352 vijeća i 109 predstavnika, vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini

5.5.2019.
9:00
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

U 7 sati diljem Hrvatske otvoreno je gotovo 850 biračkih mjesta na kojima pripadnici nacionalnih manjina, njih više od 250 tisuća, biraju članove vijeća nacionalnih manjina i manjinske predstavnike, tijela važna radi sudjelovanja manjina u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Ukupno biraju 352 vijeća i 109 predstavnika, vijeća biraju u 19 županija, Gradu Zagrebu, 68 gradova i 108 općina, predstavnike u 19 županija, Zagrebu, 34 grada i jednoj općini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članove vijeća bira 14 manjina, predstavnike njih 20, kandidata je gotovo 6. 700.

Glasuje se od 7 do 19 sati, samo na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta, ne može se glasovati izvan njega, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se glasuje?

Kod izbora članova manjinskih vijeća, birač na glasačkom listiću zaokružuje redni broj ispred imena najmanje jednog, a najviše onoliko kandidata koliko ih se bira u toj jedinici, kod izbora predstavnika na listiću zaokružuje broj ispred imena jednog kandidata.

Manjinska vijeća i predstavnici biraju se na četiri godine, pravo birati ih imaju hrvatski državljani upisani u registar birača kao pripadnici manjine koja ima pravo na vijeće odnosno predstavnika te koji imaju prijavljeno prebivalište na području jedinice u kojoj se izbori provode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici manjina s biračkim pravom, koji dolaskom na biračko mjesto utvrde da ih nema u izvatku iz popisa birača, mogu u nedjelju pravo na glasovanje dokazivati potvrdom za glasovanje (npr. osobe koje nemaju važeće osobne iskaznice), poručilo je Ministarstvo uprave koje je na svojim stranicama objavilo popis mjesta za izdavanje potvrda, s adresama i brojevima telefona. 

Manjinska vijeća biraju se u jedinicama u kojima pripadnici manjina čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u općinama i gradovima u kojima živi više od 200, te u županijama gdje živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine. U općinska manjinska vijeća bira se 10 članova, gradska 15, a županijska 25 članova. U jedinicama u kojima nema dovoljno pripadnika pojedine manjine za formiranje vijeća, ali ih ipak ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nedovoljnog broja kandidata, birat će se manje vijeća i predstavnika nego se moglo, izbori za vijeća ove se nedjelje neće održati u dvije županije, 25 gradova i u 110 općina, za predstavnike u 12 županija i u 11 gradova.

Popisi biračkih mjesta

Popis 846 biračkih mjesta objavljen je na mrežnim stranicama jedinica u kojima se izbori provode, te stranicama DIP-a www.izbori.hr, gdje se nalaze i sve ostale informacije važne za provedbu ovih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati, na svojoj mrežnoj stranici, objaviti podatke o odazivu birača.

U ponedjeljak će, pak, tamo biti objavljeni izborni rezultati u općinama, gradovima i županijama gdje neće biti ponavljanja izbora, odnosno drugog kruga glasovanja te informacija o tome gdje će se izbori ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedjeljni 'manjinski izbori' peti su po redu, prvi su održani 2003. godine.

U općini Bale bira se i zamjenik općinskog načelnika

Osim 'manjinskih izbora' u istarskoj općini Bale u nedjelju će se održati i prijevremeni lokalni izbori za zamjenika općinskog načelnika iz reda pripadnika talijanske manjine. Birači će odlučivati između dvojice nezavisnih, odnosno kandidata grupe birača, Fabrizia Fiorettija i Sandra Mittona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike