PETA PROMJENA OD SAMOSTALNOSTI / Ovako bi mogla izgledati nova hrvatska osobna! 'Cilj je da se pojača sigurnost'

Nova osobna će sadržavati one sigurnosne značajke koje ima i sadašnja hrvatska putovnica

30.4.2020.
16:41
VOYO logo

Peti put od samostalnosti ponovno ćemo mijenjati osobne iskaznice. Izgledat će malo drukčije, ali još važnije, bit će sigurnije i manje podložne zloupotrebama.

Gužve na šalterima danas su prošlost, a uvedeno je zvono u policijskim upravama.  Zbog epidemije rad sa strankama u Zagrebu je sveden na minimum. A sve se radi u Heinzelovoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prazni hodnici u policiji

"Prosječno je PU zagrebačka na lokaciji u Petrinjskoj zaprimila između 300 i 500 zahtjeva za osobnu iskaznicu, sada je to otprilike 20-ak zahtjeva dnevno", kazala je načelnica Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PU zagrebačke Branka Šepac Blažanović

Prazni hodnici su ono čemu i teže. Stoga će 64 tisuće isprava građana koje su istekle do daljnjeg ipak biti važeće. "Zato jer je dopunama zakona iz ovlasti unutarnjih poslova rok važenja tih isprava produžen na najduže 30 dana od dana prestanka epidemije", objašnjava Šepac Blažanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ući se može samo uz najavu i uz opravdan razlog - zbog prijave prebivališta i boravišta, prijave izgubljenih ili ukradenih isprava, te preuzimanja novih.

Osobne će za godinu dana izgledati drukčije

A osobne kakve se danas izdaju, za godinu dana izgledat će drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona će sadržavati one sigurnosne značajke koje ima i sadašnja hrvatska putovnica. Dakle, čipove na kojima će biti pohranjeni određeni biometrijski podaci", kazao je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić

Zbog usklađivanja s uredbama Unije, oznaka RH bi u plavom pravokutniku trebala biti okružena s 12 zvjezdica. U čip će se pohraniti prikaz lica i otisci prstiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ciljem da se pojača sigurnost u EU i tako da se spriječi krađa identiteta, terorizam i sve one druge kriminalne radnje koje mogu proisteći iz nesigurnih osobnih dokumenata", kaže Katić. 

Promjena osobne najkasnije do 2031. godine

Ukratko, građani bi nakon te promjene trebali biti sigurniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači da bi građani manje trebali biti zabrinuti da bi netko mogao zloupotrijebiti njihovu osobnu iskaznicu i koristiti, recimo izgubljeni ili ukradenu osobnu iskaznicu, izdavajući se za osobu koja je stvarni nositelj", kazao je Igor Vulje iz Agencija za zaštitu osobnih podataka. 

Nova promjena osobnih iskaznica bit će peta od osamostaljenja. U upotrebu se uvode od kolovoza iduće godine. No, građani će ih trebati mijenjati tek kad im isteknu postojeće. Ali najkasnije do 2031. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo