PREMIJER PREZENTIRAO / Ovako će Vlada ublažiti rast cijene energenata: 'Dugoročni cilj je poticanje zelene energije'

Image
Image

Na sjednici Vlade premijer je objavio paket mjera od 20 točaka za pomoć građanima i poduzetnicima kako bi lakše izdržali jesen i zimu

8.9.2022.
14:02
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu kako bi se ublažio cjenovni udar do kojeg je prije svega dovelo poskupljenje energenata. Premijer Andrej Plenković predstavio je jesenski paket mjera koji je težak gotovo 21 milijardu kuna i iz kojeg, kako je rekao, nitko nije izostavljen niti zaboravljen.

"Ovaj naš paket je snažan, pravedan i sveobuhvatan. Očuvat će standard građana, funkcioniranje javnih ustanova i da zadrži rast gospodarstva. Siguran sam da će nam i rast u 3. kvartalu biti dobar, a godišnji će biti iznad predviđanja. Paket je usmjeren na one kojima je pomoć najpotrebnija i koje najviše pogađa rast cijena", poručio je, između ostalog, premijer dodajući da se redistribuira ono što je državi na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o električnoj energiji i kućanstvima ide se na ograničene cijene električne energije. Prosječna cijena od 59 eura za MwH bit će za polugodišnju potrošnju do 2500 kWh od 1. listopada ove godine do 31. ožujka 2023. Po prosječnoj cijeni od 88 eura/MwH plaćat će oni s potrošnjom većom od 2500 kWh. Vrijednost mjere je 3,1 milijarda kuna.

Image
na sjednici Vlade /

Plenković ograničio cijene piletine, mljevenog mesa, mlijeka, ulja... Evo koliko će od sada koštati

"Odlučili smo napraviti i rekategorizaciju kad je riječ o el. energiji - na kućanstva i gospodarstvo. Niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske: bolnice, vrtiće, domove za starije, vjerske zajednice, nevladin sektor, lokalna i regionalna samouprava… Njima smo osigurali jeftiniju el. energiju: 62 eura/mwH, i to bez skuplje kategorije koja ovisi o potrošnji", pojasnio je. Vrijednost mjere je milijarda kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se radi o poduzetnicima, napravljena je gradacija i u skladu s potrošnjom bit će i cijena. Oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0,52 kune po kilovatsatu, a iznad te potrošnje 1,76 eura.

"Što se tiče cijene plina, cijene za kućanstva fiksirane su do 1. travnja 2023. godine, dakle građani mogu ostati mirni. Da nismo donijeli mjere prošle godine, imali bi velik rast cijena plina", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je riječ o poduzećima, kad smo shvatili što se događa s tržištima i nerealno visok rast cijena zbog ovih okolnosti, postoji niz zemalja da se na razini EU poduzmu zajedničke mjere kojima bismo obuzdali rast cijena plina. Ministar Filipović danas ide na sastanak u Bruxelles gdje ćemo se zalagati za cjelovito i zajedničko rješenje. Nije realno očekivati da će ijedna država to sama za sebe riješiti bez ulaženja u financijski ofsajd", rekao je Plenković.

"Hrvatska će moći pridonijeti tu dosta sa svojom infrastrukturom, od plinovoda i naftovoda i terminala za ukapljeni plin", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ide se i na ograničenje cijena toplinske energije - mjera obuhvaća skoro 160 tisuća kupaca.

"Ide se za tim da cijena kućanstvima i poduzetnicima ostane ista. Svi moji dragi sugrađani u Zagrebu, ova mjera direktno rješava pitanje da im neće doći do povećanja cijene grijanja. Vrijednost mjere je nešto manje od 195 milijuna eura", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedna 1,1 milijun kuna, a premijer je najavio da će Vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

Dugoročni cilj je poticanje zelene energije, poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo