Stranci o Mamiću / 'Gazda hrvatskog nogometa osuđen zbog korupcije' - ovako o Mamićevoj presudi pišu strani mediji

Image
Foto: Screenshot

Mamić je optužen s još trojicom bivših dužnosnika za pronevjeru 15 milijuna eura kroz fiktivne dogovore učinjene tijekom prijenosa nekoliko bivših igrača Dinama u strane klubove, uključujući i Real Madridovog Luku Modrića i Liverpoolovog Dejana Lovrena

6.6.2018.
16:20
Screenshot
VOYO logo

"Najmoćnija osoba hrvatskog nogometa, Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog korupcije", tako svoj članak započinje britanski BBC.

"Proglašen je krivim za izvlačenje milijuna eura preko transfera u vrijeme obnašanja izvršne dužnosti u klubu Dinamo Zagreb", piše BBC. Napominju i kako je uoči presude pobjegao preko granice, u svetište u Međugorju u Bosni i Hercegovini, čiji je također državljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC navodi kako je bivši igrač Dinama, Luka Modrić također upleten u suđenje te da je osumnjičen za laganje pred sudom. Igrač Real Madrida, piše BBC, osumnjičen je zbog davanja lažnog iskaza tijekom suđenja, odgovarajući na pitanja o njegovom transferu u Tottenham Hotspur 2008. godine. Modrić nije komentirao optužbu. Dodaju i kako ovaj lažni iskaz neće utjecati na njegov nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji koje počinje sredinom lipnja. 

BBC piše i kako su navijači Dinama godinama navodili da su Mamić i njegovi saveznici koristili Dinamo kako bi zaradili novac za sebe tako što bi uzimali sebi sredstva od unosnih transfera te izbjegavanjem poreza. Zdravko Mamić uhićen je 2015. godine, zajedno sa svojim bratom Zoranom, trenerom Dinama. Skandal se našao pod svjetlima svjetskih reflektora 2016. godine kada su hrvatski nogometni navijači bacali baklje na terenu na prvenstvu Euro 2016 u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New York Times piše da je je Hrvatska osudila na zatvor bivšeg Dinamovog izvršnog predsjednika te da su uz Mamića osuđena još trojica. Riječ je o njegovom bratu Zoranu, bivšem treneru Dinama. Koji je dobio zatvorsku kaznu u trajanju četiri godine i jedanaest mjeseci. Zatim Damir Vrbanović, visoki dužnosnik u Hrvatskom nogometnom savezu, osuđen je na tri godine zatvora, a porezni službenik Milan Pernar dobio je  četiri godine i dva mjeseca.

'Bivši gazda nogometa', piše o Mamiću Washington Post. Dodaje da je Mamić optužen s još trojicom bivših dužnosnika za pronevjeru 15 milijuna eura kroz fiktivne dogovore učinjene tijekom prijenosa nekoliko bivših igrača Dinama u strane klubove, uključujući i Real Madridovog Luku Modrića i Liverpoolovog Dejana Lovrena. Post piše i da je Mamić opisao nazvao "sramotnu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dpa o Mamiću piše kao o "nogometnom mogulu" koji je u utorak, dan uoči izricanja presude otišao u susjednu BiH, čiji je državljanin. I njemačka novinska agencija prenosi da bi Modrić, bude li osuđen za krivokletstvo, mogao dobiti pet godina zatvora. "Modrić je pred sucima promijenio iskaz koji je dao u istrazi i u međuvremenu je optužen za krivokletstvo", navodi dpa. Agencija podsjeća da Mamić "ima dugu povijest verbalnih sukoba s novinarima, navijačima i političarima, kao i tuča na tribinama i ulicama" te da je i sam bio nekoliko puta napadnut.

Reuters piše da su se Mamić i još trojica osuđenih izjasnili da nisu krivi i da nijedan nije bio u sudnici na čitanju optužnice. O presudi Mamići izvještajavu i regionalne agencije, talijanska ANSA, slovenska STA te srbijanski Tanjug i Beta koja piše da se Mamiću sudilo u Osijeku radi njegove povezanosti s više zagrebačkih sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Mamić se opet oglasio iz Hercegovine: 'Ja nisam bjegunac, nalazim se u svojoj drugoj domovini'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Mamić dan uoči presude napustio Hrvatsku, a za RTL poručio: 'Nisam pobjegao jer nemam od čega'

>> Prije donošenja presude, donosimo pregled svih Mamićevih skandala, prevrata i obrata! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Dinko Cvitan najavio tužbu protiv Mamića: 'Tražit ću naknadu štete, a oni SMS-ovi su obična budalaština'

>> DORH odbacio Mamićeve navode o pritisku na sud: 'Provjerit ćemo sve izrečeno na presici'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> FOTO, VIDEO Mamić na presici mahao navodnom SMS prepiskom bivšeg šefa DORH-a sa sucima: 'Monstrum me htio zatvoriti'

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo