Ustali sindikati / Ovakvo nešto ne postoji nigdje u Europi: 'Marićeva reforma za mlade je obični populizam'

'Mladima koji uglavnom imaju manje plaće ne donosi nikakav veći rast'

30.7.2019.
17:30
VOYO logo

Vladine nove porezne mjere nailaze na sve više kritika. Sada su protiv njih ustali i sindikati koji smatraju da porezna reforma uglavnom ide na ruku poslodavcima.

Mjeru za mlade koja bi one do 25. godine starosti oslobodila poreza na dohodak, a onima do 30. godina on bi bio upola manji nazivaju populističkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlo ima 24 godine. Iako će uskoro u ruci imati diplome povijesti, komparativne književnosti i antropologije, sumnja da će brzo pronaći posao. 

"Čisto sumnjam da ću u dogledno vrijeme naći posao u struci, a što se tiče poslova inače, iako se čini da radnika u Hrvatskoj nedostaje, pokazuje se da to nije istina i da posao koji odgovara nekakvim socijalnim potrebama života danas u Hrvatskoj je prilično teško naći", govori Karlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Populizam?

No, nada se da na burzi rada, na kojoj se nalazi više od 10.000 onih sa završenim fakutetom, ipak neće završiti. Vladina mjera za mlade, koja će one do 25. godina u potpunosti osloboditi poreza na dohodak, a onima u dobi do 30. godina će se obračunavati 50 posto, ne čini mu se obećavajuća.

"Mladima koji uglavnom imaju manje plaće ne donosi nikakav veći rast plaća, a tjera ih da kad navrše određeni broj godina, potraže drugo zaposlenje, vjerojatno i izvan Hrvatske", govori za RTL Danas student Karlo Držaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Isto misle i sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je nažalost isključivo populistička mjera. Ovo nije mjera koja će zaustaviti mlade ljude da odlaze van", gvori nam predsjednik Saveza samostalnih sindikataMladen Novosel. 

"Takva mjera ne postoji nigdje u Europi, mislim da je ona djelomično diskriminativna", kaže Matija Kroflin iz Matice hrvatskih sindikata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati traže povećanje minimalne plaće i neoporezivog iznosa na 4370 kuna brutto, kao i da plaće treba povisiti svima.

"Vodi se jedna politika podilaženja poslodavcima pod svaku cijenu, a oni to spremno koriste jer neprekidno kukaju, nariču nad svojom sudbinom, a sve rješavaju preko leđa radnika i države", kaže Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ministra Ćorića ove mjere su - dugoročne. 

"Ne bih rekao da je kratkoročna, ako uzmete u obzir činjenicu da dio naših mladih ulazi na tržište rada s 18 godina, dakle ona se na njih odnosi 12 godina njihova radnog vijeka", govori ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne i za one koji studiraju. Mnogi, koji zbog niskih plaća i nepronalaska posla odlaze iz Hrvatske mjeru, koja bi na snagu trebala stupiti početkom iduće godine, neće niti osjetiti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo