Nisu 'normalna' vremena / Hrvatska osigurala 600.000 cjepiva protiv gripe, ali to možda neće biti dovoljno

Image
Foto: Shutterstock

Liječnici bi lakše mogli prepoznati ima li netko Covid-19 ili gripu

24.8.2020.
12:07
Shutterstock
VOYO logo

Svjetski zdravstveni autoriteti u posljednje vrijeme sve češće govore da bi cijepljenje protiv gripe moglo ipak bitno smanjiti smrtnost od Covida-19, jer istodobne citokinske oluje za mnoge bi mogle biti nesavladive. Osim toga, lakše bi liječnici mogli prepoznati ima li netko Covid-19 ili gripu jer simptomi mogu biti vrlo slični. Britanci čak predlažu da se dobna granica nakon koje se preporučuje cijepljenje snizi na 50 godina.

Sve to će moguće izazvati nestašicu cjepiva protiv gripe jer ne treba zaboraviti da se ono naručuje gotovo godinu dana unaprijed, što znači da je za ovu sezonu to učinjeno prije pojave koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dostupnim podacima Hrvatska je za sada osigurala oko 600.000 doza cijepova i to oko 500.000 za besplatno cijepljenje rizičnih skupina, a oko 100.000 naručile su veledrogerije za građane koji će cjepivo sami kupovati u ljekarnama, piše Jutarnji list.

Hoće li to biti dovoljno u ovoj koronakrizi u kojoj globalne preporuke govore da bi cijepljenih trebalo biti značajno više nego li u ''normalnoj'' sezoni gripe teško je reći, ali je sasvim sigurno da će primjerice broj zdravstvenih djelatnika koji će se cijepiti biti značajno veći od 12.000 koliko ih se cijepilo lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u Hrvatskoj je cijepljenje protiv gripe u razdoblju od 2008. do 2014. značajno palo čemu su pridonijele svjetske afere s cjepivom protiv pandemijske gripe (svinjska gripa). Sve do prije dvije godine broj cijepljenih jedva je prelazio 250.000, što znači da nisu bili dovoljno zaštićeni stariji, kronični bolesnici i zdravstveni radnici, a to nije postignuto ni značajnim prošlogodišnjim rastom interesa za cijepljenje.

''Za prošlu smo sezonu ukupno nabavili više od 400.000 doza, a za ovu će to biti 21 posto više, ili oko 500.000. Ugovorena je nabava 460.000 doza, a dodatnih 40.000 nabavit će se na razini objedinjene nabave EU. Time bismo obuhvatili maksimalan broj građana koji pripadaju u rizične skupine'', kaže doc. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da će cijepljenje protiv gripe u nadolazećoj sezoni, upravo za navedene rizične skupine, biti još važnija nego inače, zbog mogućnosti daljnje cirkulacije novog koronavirusa. Tu problem proizlazi već zbog prepoznavanja bolesti, odnosno pitanja radi li se o gripi ili o Covidu-19 s obzirom na sličnu kliničku sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo