Muke po domaćem voću / Ove godine jedemo uvozne kruške: '90 posto moje proizvodnje završit će u rakiji'

Zbog mraza i obilne kiše voćari će ove godine imati gubitke između 38 i 60 posto

15.9.2019.
15:45
VOYO logo

I dok u Hrvatskoj ima dovoljno jabuka i mandarina, s kruškama je posve druga priča. Zbog mraza i obilne kiše voćari će ove godine imati gubitke između 38 i 60 posto, što znači da ćemo jesti skuplje kruške. 

Iako ovogodišnji urod neće biti dovoljan za hrvatske potrebe, krušaka će biti, ali velikim dijelom iz uvoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berači su ubrali već 70 posto krušaka u voćnjaku koji se prostire na pet i pol hektara, no i njima i njihovu gazdi jasno je da je ovogodišnji urod itekako podbacio. Glavni krivac za to su vremenski uvjeti.  

"Prvo problem je bio mraz koji je bio u trećem mjesecu, bilo je -5, bio je mraz u 4.mjesecu, a onda smo u 5.mjesecu imali obilne kiše kakve nismo imali u zadnjih 20 godina nismo imali", govori za RTL Danas voćar Stanko Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je u voćnjaku trebalo provoditi daleko intenzivniju zaštitu kako bi se sačuvao plod, no proizvođači su u jednom trenutku zaključili da im dodatna ulaganja jednostavno više nisu isplativa.

Većina će doći iz uvoza

U jednoj od lošijih godina za kruške, procjenjuje se da će urod biti nešto manji od 3000 tona ovog ploda. Usporedbe radi, Hrvati godišnje pojedu 12.000 tona krušaka, što znači da će 9000 tona doći iz uvoza, iz zemalja poput Italije, Španjolske i Južnoafričke Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato voćari razmišljaju kako najbolje upotrijebiti ovogodišnje kruške i ostvariti barem kakvu-takvu zaradu.

"Imam sreću da sam evo proizvođač koji je registriran kao proizvođač rakije tako da će 90 posto moje proizvodnje ove godine završiti u rakiji. Ja ću spasiti ovu godinu na izvjestan način, međutim to nije rješenje", govori Stanko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako se u budućnosti neće moći pokriti ni rakijom, voćari će napustiti kruške i krenuti s proizvodnjom neke druge kulture. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike