Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zagreb Connect

Ove sjajne hrvatske aplikacije olakšat će vam život

Petorica najboljih osvojili su po 160 tisuća kuna

Željka Felbar/ 5.12.2018. u 21:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču


Aplikacija za pomoć u čitanju djeci s disleksijom, pametna narukvica koja prati zdravlje starijih ukućana ili pomaže pri kućanskim poslovima samo su neke od ideja koje su se razvijale na hrvatskim startup radionicama, a predstavljene na Zagreb Connectu.

Aplikacija koja disleksičnim osobama pomaže da pročitaju tekst zove se OmoReader. 

"Font možete potpuno prilagoditi sebi. Možete prilagoditi pozadinu, razmak između slova, rastavljanje na slogove", rekao je Petar Reić, izumitelj aplikacije OmoReader.

"Ta djeca su marginalizirana"

U aplikaciji postoji više od 200 knjiga sa 70 lektira koje se mogu čitati na ovaj način, a čitatelj bilo koji tekst može i uslikati i unijeti u aplikaciju. Disleksiju mu ima kći, pa kada je shvatio koliko malo alata ima da joj pomognu, izumio je aplikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ta djeca su marginalizirana, osjećaju se sami glupo jer ne mogu radit nešto šta je nama svima najnormalnija stvar, a to je čitanje", kazao je Reić. 

Šalje poziv upomoć

Još jedan društveno koristan proizvod je narukvica namijenjena starijim osobama koja prati tlak i otkucaje srca, kretanje, ali i tipkom za poziv upomoć ako im nije dobro. "Član obitelji ili liječnik može vidjeti promjene. Promjene u tlaku, ili recimo konkretno, promjene aktivnosti. Dakle, ako je baka Kata spavala ili ako se baka Kata ustala i kretala u toku dana, to se sve vidi u našem softveru", kazala je Tihana Petričević, osnivačica start-upa Silver Monitor.

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

"Ideja je odlična. Pogotovo ako je čovjek sam. I zanimljivo je da mladi ljudi su zainteresirani za takve stvari", kazala je Zagrepčanka Kata Sigmund

Konobar dobiva narudžbu na mobitel 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mladi na Zagreb Connectu osmislili su i digitalni cjenik za kafiće. "Gost kafića pritisne što želi. Konobaru narudžba dođe na mobitel i on ju donese bez da tri puta dolazi do stola", rekao je Domagoj Krakan iz start-upa Emple. 

A možete i napuniti mobitel ili odigrati kviz. Petorica najboljih osvojili su po 160 tisuća kuna. Među njima je i aplikacija za disleksiju, samogrijući stol, dron koji šalje signal 100 kilometara, svjetleća zebra i prirodne kapsule za biljke koje bi mogle zamijeniti pesticide.

Željka Felbar/ 5.12.2018. u 21:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba