Svaki mjesec šok / Ovi otočani plaćaju najskuplju vodu na Jadranu: 'Skoro sam se srušila u nesvijest kad sam dobila račun'

Iznajmljivačima je problem jer i voda koju potroše turisti ide preko njihovog kućnog vodomjera

28.5.2020.
15:51
VOYO logo

Stanovnici otoka Kaprija plaćaju najskuplju vodu na Jadranu. Umjesto jednakih cijena, kao primjerice grad Šibenik kojem administrativno i pripadaju, problemi su nastali donošenjem novog Zakona o otocima.

Ranije je svako kućanstvo s prijavljenim boravkom imalo pravo na subvencioniranih 150 kubika vode na godinu, a sada po prijavljenom članu 45 kubika. I to prvih 45 kubika vode 111 kuna po kubiku, a svaki iznad toga 85 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj gospođe Jolande na Kapriju ima kafić i restoran, pa su veliki potrošači vode. Ljeti restoran potroši oko 80 kubnih metara vode, pa bi im svaki račun trebao biti iznad 7000 kuna. Država će im refundirati polovicu, ali vodu svejedno smatraju preskupom.

Još se nije oporavila od šoka kada je dobila račun za lanjski kolovoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOSPODARENJE OTPADOM /

Kakav tužan prizor: Dno Sredozemnog mora je puno jednokratnih maski i rukavica

Image
GOSPODARENJE OTPADOM /

Kakav tužan prizor: Dno Sredozemnog mora je puno jednokratnih maski i rukavica

"Dobila sam račun da sam se skoro srušila u nesvijest. 17 tisuća i nešto kuna, od toga prijevoz piše 15 tisuća i nešto kuna. Znači moja potrošnja vode bi bila oko 2 tisuće kuna. Ja sam to odustala platiti, ja to neću platiti", rekla je Jolanda Bareša, ugostiteljica.

Prethodno su Gradu Šibeniku za svaku od tri kuće platili 4800 kuna, a kasnije i Vodovodu po 3600 kuna za svaki priključak. Igor, koji je iz Zagreba doselio na djedovinu, kaže da dvostruko plaćanje priključka nije jedino gdje su Kaprijani prevareni

Po Zakonu o vodnim uslugama ne bi trebali, kaže, plaćati prijevoz vode jer imaju interni vodovod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cjenik Vodovoda stupio je na snagu 1.11. prošle godine, a Vodovod je nama započeo obračun prijevoza vode sa 1.8. Pa se pitamo kako je to moguće", izjavio je Igor Radovčić sa otoka Kaprije.

Iznajmljivačima je problem jer i voda koju potroše turisti ide preko njihovog kućnog vodomjera. Mjesečno po prijavljenom imaju pravo na 3,7 kubika oslobođenih plaćanja prijevoza, a smatraju da bi im trebalo barem duplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove godine šest mjeseci nije palo kiše, ove godine je bila koronavirus, puno je selo bilo svita, rodbina, djeca dolazili i to se potrošilo. Dolazi ljeto i sad će biti još i veći problem jer ljudi neće imati, već su možda svoju kvotu potrošili", kazao je Dinko Jelovčić, predsjednik MO Kaprije.

Pisali su Ministarstvog ruralnog razvoja i tražili izmjene subvencioniranih kvota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da mogu promijeniti Pravilnik i Zakon bi trebali promijeniti, i povećati količine vode po članu domaćinstva ili vratiti stare odredbe, po starom Zakonu gdje je nosilac domaćinstvo, a ne član domaćinstva", poručio je Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik.

Otočani se nadaju da će Vijeće za vodne usluge pravorijek donijeti prije turističke sezone kako i ovoga ljeta na Kaprije ne bi stizali astronomski računi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo