tek smo na sredini / Ovo je jedna od najtežih sezona požara. Do sada nas je već koštala 74 milijuna kuna

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Uz onaj splitski požar iz 2017. prošlotjedni kod Zatona bio je jedan od najvećih u našoj povijesti

21.7.2022.
10:26
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Samo ove godine požari su nas koštali 74 milijuna kuna, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da je riječ o trošku Ministarstva obrane i Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) u koji ne ulazi oprema financirana od gradova i županija i plaće svih vatrogasaca.

Ova je sezona jedna od najtežih kad je riječ o broju i intenzitetu požara koji haraju hrvatskom obalom. Rekao je to i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković boraveći prošlog tjedna na požarištima u Zatonu i Raslini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz onaj splitski požar iz 2017. ovaj prošlotjedni bio je jedan od najvećih u našoj povijesti. Buru je izazvao i vapaj šibenskih vatrogasaca koji su problematizirali činjenicu što je požar kod Šibenika gasio samo jedan kanader, a dan poslije predsjednik Zoran Milanović kritizirao je protupožarni sustav MUP-a pod čijom ingerencijom djeluje Hrvatska vatrogasna zajednica i MORH kazavši da je došlo do propusta te da vatrogasci riskiraju život za 5000 kuna neto plaće.

Stoga se nameće pitanje koliko Hrvatska uopće troši novca na požare, opremu i plaće vatrogasaca? Krovna organizacija jest Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) koja djeluje pod MUP-om i koja nabavlja dio opreme JVP-ovima diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
visoke temperature /

Na dva mjesta u Zagrebu danas je gorio otpad. Zapalila se i klupa u dječjem parku

Image
visoke temperature /

Na dva mjesta u Zagrebu danas je gorio otpad. Zapalila se i klupa u dječjem parku

HVZ isplaćuje pune plaće samo državnim službenicima u intervencijskim vatrogasnim postrojbama (JVP) koji su u njezinoj nadležnosti, a njihova je plaća definirana Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi koju donosi Vlada. Ostalim vatrogascima JVP-a plaće isplaćuju zajednički država i jedinice lokalne samouprave.

Na temelju navedene uredbe, osnovna plaća vatrogasca u JVP-u je 7400 kn bruto, bez dodataka poput rada u turnusu, rada noću, minulog rada, rada subotom itd. S navedenim osnovna plaća vatrogasca iznosi oko 8800 kuna bruto, odnosno oko 11.000 kuna ako se gleda ukupni trošak plaće (zdravstveno osiguranje i beneficirani radni staž).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JVP-ovima dio opreme nabavljaju i jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi koji manji dio financijskih sredstava troše i na DVD-ove.

Kad je pak riječ o DVD-ima, njihovi članovi ne primaju plaću. Treba spomenuti i županijske vatrogasne zajednice koje se financiraju županijskim proračunima i dijelom iz državnog proračuna. Tu je i MORH koji u gašenju požara sudjeluje s kanaderima i helikopterima te s ljudstvom kad to infrastrukturni i logistički izazovi traže, piše novinar Večernjeg lista Juraj Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo