ANALITIČARI TVRDE / 'Ovo je relativna pobjeda HDZ-a i apsolutni poraz Milanovića'

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Privremeni neslužbeni rezultati lokalnih izbora, prema ocjenama analitičara, pokazali su da je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović doživio poraz, dok je HDZ relativni pobjednik, ali nema razloga za slavlje.

20.5.2013.
0:03
Marijan Susenj/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - "Ovo je relativna pobjeda HDZ-a i apsolutni poraz Milanovića", rekao je Hini analitičar Davor Gjenero.

Ocijenio je da je SDP dosad relativno dobro prolazio u velikim gradovima, ali sada na ovim izborima plaća cijenu politike nesposobnosti svoga predsjednika koji je, smatra, bitno doprinio destabilizaciji stranke u Zagrebu i otvorio potpuno nepotrebne fronte u Istri, Dubrovniku i još nekim gradovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, zaključio je Gjenero, SDP postaje političkom manjinom, naprimjer u Istri, gdje je dosad kao partner sudjelovao u većini.

Na lokalnim izborima, po njegovim riječima, HDZ uvijek ostvaruje relativnu pobjedu jer uvijek osvoji najveći broj mandata u općinskim i gradskim skupštinama, kao i najviše načelničkih i gradonačelničkih mjesta. Razlog tome je, kaže, što je sustav lokalne uprave visoko fragmentiran pa prevladavaju male ruralne sredine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Žarko Puhovski slaže se da je Milanović doživio dva osobna poraza: u Istri na izborima za istarskog župana i u Zagrebu za gradonačelnika jer su njegove odluke bile suprotne odlukama stranačkih ogranaka.

SDP je, smatra, veoma loše prošao u Dubrovniku, a HDZ u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ je dobio sve što nije bitno, a to su županije koje imaju najmanje utjecaja na svakidašnji život građana, ali omogućuje stranci da govori o uspjehu", kazao je Puhovski.

Komunikacijska savjetnica Aleksandra Kolarić ocijenila je da je SDP doživio potop. Ocijenila je da su ovi lokalni izbori prije svega bili izbori o SDP-ovoj vladi. "Kukuriku glasači su ostali kod kuće i rezultat toga je gubitak većine velikih gradova", zaključila je Kolarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatni problem za SDP, po njezinim riječima, je da je Milanović direktno intervenirao u liste u Zagrebu, Zadru, Istarskoj županiji i Dubrovniku, gdje je doživio poraz.

Ona smatra da HDZ može biti zadovoljan rezultatima, ali da nema razloga za euforiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je, kaže, obranio većinu svojih postojećih pozicija u županijama i gradovima i tu može biti zadovoljan, ali nema velikog koraka naprijed, smatra Kolarić.

Pored toga tu stranku bi, po njezinim riječima, trebalo zabrinjavati to što potporu birača ima isključivo u ruralnim i slabije razvijenim krajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski smatra kako se pokazalo da u Hrvatskoj dvostranačje ostaje dugotrajnom konstantom političkog života jer su obje vodeće stranke nastupile pod teškim opterećenjem - jedna zbog sudskih procesa i sumnji u korupciju, a druga zato što je na vlasti u trenucima depresije kao i zbog konkretnih grešaka te vlasti.

Od neovisnih kandidata je po njegovim riječima veliki uspjeh zabilježila lista Milana Bandića, dok su Hrvatski laburisiti prošli dosta slabije nego što se moglo očekivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolarić kaže da je Bandića, koji premoćno vodi na izborima za zagrebačkog gradonačelnika, Milanović "dignuo iz mrtvih".

Puhovski smatra da je ispitivanje javnog mijenja u slučaju zagrebačke Gradske skupštine bilo pogrešno. Bandićevoj "superiorno kvalitetnoj listi" predviđalo se 10 posto, a on je prema rezultatima izbora još uvijek ravnopravan s vodećim SDP-om. Osvojeni glasovi otvaraju Bandiću veoma elegantnu mogućnost koaliranja koja bi dovela do toga da ima gradsku skupštinu na svojoj strani, kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Gjenero ocjenjuje da Bandić neće imati velikih problema u sklapanju koalicije s HDZ-om i Vladimirom Ferdeljijem. "Čini mi se da je tu prostor za političku trgovinu uočljiv i da će Ferdeljiju biti ponuđeno mjesto direktora Holdinga, a HDZ-u neko ključno mjesto u skupštini."

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo