Prijedlog proračuna za 2020. / Što je to Vlada 'skuhala'? Novac svima! Najviše za plaće i mirovine, manje za samo dva ministarstva

Prijedlogom državnog proračuna za 2020. godinu predviđen je rast proračuna većine ministarstava

31.10.2019.
18:00
VOYO logo

Prijedlogom državnog proračuna za 2020. godinu koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru predviđen je rast proračuna većine ministarstava u odnosu na originalni ovogodišnji proračun, a samo će rijetki proračunski korisnici imati manji proračun. 

Prema prijedlogu Vlade, prihodi državnog proračuna iznosit će u 2020. godini 145,1 milijardu kuna ili 6,7 posto više u odnosu na originalno planirani proračun za 2019. Planirani su rashodi za iduću godinu u iznosu od 147,3 milijarde kuna, što je 5 posto više u odnosu na originalno planirane rashode u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći proračun Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

Najvećim proračunom u idućoj godini raspolagat će resor u kojem su i mirovine - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Ono će imati proračun od 47,8 milijardi kuna, što je za 4,7 posto ili za 2,1 milijardu kuna više nego li je za taj resor predviđeno originalnim ovogodišnjim proračunom. 

Kako je na sjednici Vlade izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, za mirovine je u idućoj godini predviđeno ukupno 42,6 milijardi kuna, što je 2,5 milijardi kuna više nego u originalnom, odnosno za 1,7 milijardi kuna više nego u rebalansu proračuna za ovu godinu. Naime, Vlada je u četvrtak u Saboru uputila i prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kojim je osigurano dodatnih 849,6 milijuna kuna za mirovine, čime se ukupni iznos za mirovine diže sa 40,1 na 40,9 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu financija u proračunu za iduću godinu predviđen je ukupan iznos od 43,6 milijardi kuna, što je 4,4 posto više u odnosu na originalni ovogodišnji proračun. No, kako se u tom resoru planiraju i sredstva za servisiranje javnog duga, u užem će smislu to Ministarstvo raspolagati s nešto više od 15 milijardi kuna, što je 6,8 posto manje nego što predviđa originalni ovogodišnji proračun. 

Nova zaduženja na inozemnom i domaćem tržištu

Iznose zaduživanja na inozemnom i domaćem tržištu regulira proračunski popratni zakon o izvršavanju državnog proračuna. A prijedlog tog zakona predviđa da se država na međunarodnom i domaćem tržištu u idućoj godini može zadužiti do ukupnog iznosa od 26,85 milijardi kuna iskazanih u računu financiranja. Tekuće otplate glavnice državnoga duga, iskazane u računu financiranja proračuna za 2020. godinu u iznosu od 28,3 milijarde kuna te pripadajuće kamate imaju u izvršavanju proračuna prednost pred svim ostalim rashodima i izdacima, izričita je zakonska odredba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz zakona o izvršenju proračuna, ukupna visina zaduženja iskazana u financijskim planovima izvanproračunskih korisnika državnog proračuna iznosi 1,9 milijardi kuna, a tekuće otplate glavnice duga iznose 2,3 milijarde kuna.

Veći je proračunski korisnik i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kojemu je za iduću godinu predviđen proračun  od 18,6 milijardi kuna, što je za 1,3 milijarde kuna, ili za 7,6 posto više nego u izvornom planu ovogodišnjeg proračuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu zdravstva za 2020. godinu predviđen je 5-postotni rast u odnosu na originalni proračun za 2019. te će taj resor raspolagati s 12,4 milijarde kuna. 

Otprilike sličan postotni rast očekuje i Ministarstvo obrane za koje je u 2020. godini planirano 5,3 milijardi kuna, dok će s nešto više od 5,9 milijardi kuna raspolagati Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći su proračunski dobitnici, prema prijedlogu za iduću godinu, resori prometa i zaštite okoliša. Oni će dobiti više oko 830 milijuna kuna. Tako će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dobiti oko 8,9 milijardi kuna, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike oko 4,5 milijardi kuna. 

Oko pola milijarde kuna više iduće godine imat će na raspolaganju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kojemu je planiran ukupni proračun od oko 6,5 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje novca za poljoprivredu

Među rijetkim resorima koji bi iduće godine trebali dobiti manje novca je resor poljoprivrede, kod kojega se planira smanjenje za oko 4 posto, ili iznos od oko 7,4 milijarde kuna. 

Resor Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji je rebalansom ovogodišnjeg proračuna izgubio gotovo pola milijarde kuna te su mu sada za 2019. godinu planirana sredstva od 2,7 milijardi kuna, i iduće bi godine trebao ostati na otprilike toj razini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više za pravosuđe, branitelje...

Rast proračunskih stavki iduće godine za oko pet posto u odnosu na originalni plan ove godine mogu očekivati resori: pravosuđa, koje bi trebalo raspolagati s 2,8 milijardi kuna, hrvatskih branitelja s predviđenih 1,4 milijarde kuna, dok blagi rast od oko 0,2 posto očekuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, kojemu se za 2020. planira iznos od 1,3 milijarde kuna. 

Nešto više od 10 posto rast će proračun Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje će tako raspolagati s više od 1,3 milijarde kuna, a oko 13 posto više dobit će i resor kulture, čiji će proračun biti tek nešto manji od 1,5 milijardi kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

29 posto više Ministarstvu turizma

S proračunom nešto manjim od milijardu kuna, odnosno s  943,5 milijuna kuna u 2020. će raspolagati Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kojemu proračun u odnosu na originalni plan za ovu godinu raste gotovo 6 posto. 

Ministarstvu uprave će, pak, proračun u postotku rasti za nešto više od 9 posto, na 607,6 milijuna kuna, a visok postotni rast, za 29 posto, na gotovo 258 milijuna kuna, bilježi se na proračunskim stavkama Ministarstva turizma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasuprot tomu, gotovo 10 posto manje novca u 2020. godini očekuje Ministarstvo državne imovine, koje je i među manjim proračunskim korisnicima s obzirom na to da će ukupno na raspolaganju imati 72,1 milijun kuna. 

40 posto više od planiranog

Proračun Vlade u idućoj je godini planiran u iznosu od 599 milijuna kuna, što je za 40 i nešto posto više nego li je planirano originalnim proračunom za ovu godinu. Pritom, nekoliko Vladinih ureda bilježi izrazitiji rast, primjerice Ured za udruge - za više od 72 posto, na gotovo 320 milijuna kuna te Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina s porastom od gotovo 70 posto, na 83,6 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor dobit će 149,5 milijuna kuna, odnosno 8,5 posto više nego ove godine, a Ured Predsjednika RH imat će na raspolaganju 39,7 milijuna kuna ili 3,7 posto više nego u ovogodišnjem proračunu.

Postotni rast proračuna za nešto više od 3 posto bilježi i Sigurnosno-obvještajna agencija i raspolagat će s nešto više od 414 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 2,6 posto više ili ukupno 34,6 milijuna kuna bit će raspoređeno Ustavnom sudu.

 DIP-u 168 posto više

U godini u kojoj se očekuju i parlamentarni izbori za Državno izborno povjerenstvo planiran je iznos od gotovo 193 milijuna kuna, što je za čak 168 posto više nego u izvornom proračunu za ovu godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni inspektorat iduće će godine imati proračun od gotovo 328 milijuna kuna, što je visok postotni rast, za gotovo 43 posto, ali treba imati na umu i da je inspektorat s radom počeo u travnju ove godine.

Visok postotni rast, od 54 posto, bilježi se i na stavci Državnog zavoda za statistiku, koji bi tako trebao raspolagati s nešto manje od 200 milijuna kuna, dok se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici planira iznos od 303 milijuna kuna, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo